ΣΠΑΡΤΗ. Συνεχίζεται η πτωτική τάση που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Λακωνία. Το notospress.gr επικοινώνησε με την Διεύθυνση Πολεοδομίας Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Ν.Α. Λακωνίας και σας παρουσιάζει τα στοιχεία από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη. Από την αρχή του 2019 μέχρι και τις αρχές του Οκτώβρη έχουν εκδοθεί στους Δήμους Σπάρτης και Ευρώτα, σαράντα μία οικοδομικές άδειες. Αναφέρουμε ότι το 2018 είχαν εκδοθεί εβδομήντα μία, το 2017 εξήντα έξι και το 2016 ογδόντα έξι άδειες.

Σημειώνεται ότι με το Άρθρο 36 του Νόμου 4495/2017 καθορίζονται οι κατηγορίες έκδοσης οικοδομικών αδειών και έχει δοθεί η δυνατότητα στους μηχανικούς να μην εκδίδουν πλέον φάκελο για κάποιες κατηγορίες τις άδειες στην πολεοδομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται λοιπόν από το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών η μείωση παραμένει μεγάλη. «Έχει μειωθεί ο αριθμός των αδειών. Δεν υπάρχει δραστηριότητα οικοδομική», αναφέρει η κυρία Δήμητρα Κατσώλα και συνεχίζει. «Να σημειώσουμε ότι πολλές από αυτές τις άδειες δεν είναι για ανέγερση νέων κτιρίων. Μπορεί να είναι νομιμοποίηση, μπορεί να είναι ένα στέγαστρο, μπορεί να είναι ακόμα και μια κατεδάφιση. Άρα αυτός ο αριθμός δεν αφορά σε οικοδομές σε εξέλιξη. Οι άδειες μπορούν αφορούν σε κάποια νομιμοποίηση ενός τμήματος αυθαίρετου το οποίο έχει ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου των αυθαιρέτων, μπορεί να αφορά μια περίφραξη. Γενικά υπάρχει μια πτωτική τάση εδώ και χρόνια».