Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Αν αυτό για την χώρα και τον λαό μας είναι βάρος ασήκωτο το έχει καταγράψει η ιστορία και θα συνεχίσει να το καταγράφει. Μια χώρα στον κόμβο του κόσμου δεν έπρεπε να είναι τόσο μικρή αλλά και δεν θα μπορούσε να είναι μεγάλη…

Αυτό που συντελείται σήμερα στη Μεσόγειο, τη θάλασσα της προσφυγιάς, της πειρατείας, του λαθρεμπορίου και της αφαίμαξης εθνικού πλούτου, κάποτε η ιστορία θα χρειαστεί μεγάλο κεφάλαιο για να το περιγράψει.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει βρει τρόπο να ρυθμίσει τα ρεύματα των απορριμμάτων της αξιώνει να ρυθμίσει τα ρεύματα των μεταναστών, προσφύγων, φυγάδων, λαθρομεταναστών. Είναι δυαντόν..;
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον την ικανότητα να ενεργήσει εθνικά και είναι υποχρεωμένη να συντονιστεί έτσι όπως ορίζουν η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη. Την ώρα που ο Ερντογάν, ο προκλητικός Σουλτάνος, αιματοκυλά την γειτονιά μας.
Ποιος θα βγει, τελικά, κερδισμένος απ’ αυτή την τροπή;
Δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε και δεν θα δυσκολευθεί να το καταγράψει ο ιστορικός. Μάλλον εμείς.

Δείτε, όμως, τι αναφέρει το σημερινό δελτίο της χώρας μας στο πρώτο τρίωρο ροής ειδήσεων:

• Στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι δύο (22) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Φαρμακονήσι. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.


• Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα εννέα (39) αλλοδαπών προέβη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''. Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 1,5ν.μ. νότια Αλεξανδρούπολης, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αλεξανδρούπολης. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.


• Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών καθώς και του 33χρονου αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου οχημάτων του νότιου λιμένα Πατρών, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 33χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, μετέφερε ως συνοδηγό έναν 30χρονο αλλοδαπό και ως επιβαίνουσα μία 25χρονη αλλοδαπή, για τους οποίους κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα και το Ι.Χ.Ε. όχημα.


• Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών καθώς και του 24χρονου αλλοδαπού διακινητή τους και της 23χρονης αλλοδαπής άμεσης συνεργού του προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου οχημάτων του νότιου λιμένα Πατρών, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 24χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, μετέφερε από κοινού με την ανωτέρω 23χρονη ως συνοδηγό δύο (02) αλλοδαπούς ως επιβαίνοντες, για τους οποίους κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα και το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Η μαζική ροή αλλοδαπών στην Ελλάδα, την ηπειρωτική και συγκεκριμένα την νότια Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. Πληροφορίες θέλουν τις επόμενες ημέρες να λειτουργούν τα πρώτα «στρατόπεδα» σε Σπάρτη και Ναύπλιο, εκτός από αυτό της Κορίνθου. Αν και οι τοπικές αρχές φαίνεται να παρακάμπτονται από την Κεντρική Κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι έτοιμες προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την έλευση αλλοδαπών.

Είτε αυτές, οι εκατοντάδες, εγκατασταθούν σε Στρατόπεδα του ΥΠΕΘΑ είτε σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, η Πολιτεία και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να προετοιμαστούμε άμεσα για τη διαχείριση των δεδομένων και των αναπόφευκτων συνεπειών.

Είναι στα χείλη πολλών εξ ημών η ευχή αυτοί οι άνθρωποι να βρουν μια καλύτερη ζωή. Όπως και τον προβληματισμό πολλών απασχολεί το τίμημα αυτής της υποδοχής, μιας και ανάμεσα στις εκατοντάδες αλλοδαπών διεισδύουν κακοποιά στοιχεία. Άλλωστε αυτή και μόνον η συγκέντρωση τόσων ανθρώπων βεβιασμένα και άναρχα προκαλεί δεκάδες προβλήματα, πάσης φύσεως.

Η κοινωνία λοιπόν πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί αυτό που απ’ ότι φαίνεται της αναλογεί. Γιατί της αναλογεί; Το επέλεξε εκούσια – ακούσια.

Μόνον μέσα από υπεύθυνη στάση θα είναι σε θέση να αξιώσει η κοινωνία και να αντέξει. Με δεδομένο ότι ο αιφνιδιασμός είναι τεχνική του Παγκοσμίου συστήματος και με χειροπιαστή την εξέλιξη των ροών προς την Ελλάδα αυτό που έχουμε να κάνουμε, πάνω απ’ όλα, είναι να προετοιμαστούμε για την νέα κατάσταση, αν θέλουμε να την ελέγχουμε εμείς και όχι άλλοι. Μόνον μέσα από μια υπεύθυνη στάση μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί και να μην είναι τελικά ο απόλυτα χαμένος.

Οι ώρες, οι μέρες και τα χρόνια της προληπτικής αντίδρασης και της σθεναρής φραγής έχουν περάσει.
Επειδή λοιπόν υπάρχει ακόμα ένας κίνδυνος, που επέρχεται ως παράγωγο αυτής της διεθνούς κατάστασης που σκεπάζει τώρα την Ελλάδα, και αυτό είναι ο κοινωνικός διχασμός, ας νοιαστούμε όλοι έτσι ώστε να διατηρήσουμε το σπίτι μας ως «σπίτι μας» χωρίς να αποδεχθούμε τετελεσμένα, χωρίς να αναγνωρίσουμε, δια της αντιδράσεως, κεκτημένα και χωρίς να αφήσουμε τα κλειδιά του «σπιτιού μας» σε άλλα χέρια. Αυτό πλέον δεν μπορεί να επιτευχθεί με κραυγές ή με αφορισμούς. Είμαστε ήδη σε «πόλεμο» και πρέπει να βγούμε νικητές.

Οι εξελίξεις μας αιφνιδίασαν… Μας πρόλαβαν. Ας επανακαθορίσουμε εμείς τους όρους της κυριότητας, της ιδιοκτησίας, της πρωτοβουλίας και της αυτονομίας με «επιθέσεις» συνειδητοποιημένης φιλίας και οριοθετήσεις αδιατάρακτης οικοδεσποσύνης. Η λέξη οικοδεσποσύνη, όπως γράφει ο Μπαμπινιώτης, δεν επιβίωσε στο χρόνο. Εμείς όμως πρέπει να επιβιώσουμε.
Πρέπει να καταστήσουμε την κρίση αυτή, κρίση με ημερομηνία λήξης.
Από εμάς εξαρτάται να αποδειχθούμε οι «κύριοι» της κατάστασης.