Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Όσο καλή θέληση κι αν έχεις όταν προσεγγίζεις την αμερικανική πολιτική , πάντα οι ΗΠΑ θα έχουν ένα σοβαρό λόγο για να σε συνεφέρουν .
Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και πολλές 10ετίες καταστεί συμφορά του κόσμου , κορωνίδα του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού και μόνιμη απειλή της παγκόσμιας ειρήνης , αφού έχουν αναγάγει τον πόλεμο σε κορυφαίο εργαλείο εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων του κεφαλαίου όπου γης και της υποταγής του κόσμου στα επεκτατικά τους σχέδια και στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς τους .
Η μεγάλη αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Λόκχιντ» είχε γράψει , κάποτε , σε διαφημιστικό της σλόγκαν τα εξής κυνικά : «Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλειές για τους Αμερικανούς»! Κυριολεκτικά , όλη την αλήθεια μέσα σε λίγες λέξεις , αφού η οικονομία των ΗΠΑ , μαζί και η επιβίωσή τους ως κράτος και υπερδύναμη εξαρτώνται , κύρια και αποκλειστικά , από την πολεμική τους βιομηχανία .
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο οικονομικός δείκτης «S&P 500» που αντιπροσωπεύει τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές βιομηχανίες υποχωρεί διαχρονικά, ο αντίστοιχος δείκτης των πολεμικών βιομηχανιών κερδίζει – συνεχώς- σημαντικά ποσοστά . Επιγραμματικά , η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στους λαούς είναι : «Ο θάνατός σου η ζωή μου» .
Κάθε φορά που ένας αμερικάνικων συμφερόντων πόλεμος σβήνει (αφού πρώτα έδωσε όσα είχε να δώσει) , ένας άλλος ανάβει στη θέση του . Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια δόθηκε από τις ΗΠΑ πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλει στη Συρία, να εξοντώσει τους Κούρδους και να ακυρώσει την προσπάθειά τους να στεριώσουν - επιτέλους - ένα κράτος δικό τους στην περιοχή .
Η Τουρκία , παρά τις «κόντρες» με τις ΗΠΑ – στάχτη στα μάτια του κόσμου - είναι μεγάλος πελάτης της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ (η φασαρία για τους ρώσικους πυραύλους είχε τη λογική του : «Θέλουμε να «ψωνίζετε» ΜΟΝΟ από μας» ) και ο καλύτερος χωροφύλακας και τοποτηρητής των ΗΠΑ στην περιοχή . Επομένως η εισβολή των Τούρκων στα ελεγχόμενα από τους Κούρδους συριακά εδάφη είναι στη λογική του «δούναι και λαβείν» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας .
Οι ΗΠΑ για μια ακόμα φορά εξαπατούν και προδίδουν τέως συμμάχους τους : Οι Κούρδοι , αφού μάτωσαν στον πόλεμο κατά του ΙSIS εξασφαλίζοντας μια ζώνη για τη δημιουργία ενός δικού τους κράτους , εισπράττουν την κλασική αμερικάνικη αχαριστία και τον ωμό κυνισμό κάτω από τα αδιάφορα και υποτακτικά στους αμερικανούς βλέμματα των παγκόσμιων κι ευρωπαϊκών θεσμών και λοιπών υπερδυνάμεων (ΟΗΕ , ΝΑΤΟ , ΕΕ, Ρωσία , Γερμανία , Γαλλία , Αγγλία κλπ) .
Για μια ακόμα φορά εκείνοι που υποτίθεται πως υπάρχουν για να υπερασπίζονται την ειρήνη , το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα , αποδεικνύονται αθύρματα των ΗΠΑ και του μεγάλου παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου . Δυστυχώς ΚΑΙ η χώρα μας , προσδεδεμένη άκριτα στο άρμα των ΗΠΑ και της ΕΕ , έχοντας επιτρέψει να γίνει όλη η Ελλάδα αμερικανονατοϊκή βάση στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού , αδυνατεί να αρθρώσει έστω και μια λέξη διαμαρτυρίας και καταγγελίας για όσα συμβαίνουν γύρω της και να δείξει αποφασισμένη να χαράξει έναν άλλο δρόμο για την εθνική της ανεξαρτησία και ασφάλεια .
Η Τουρκία , αν κι έχει χρεωθεί ιστορικά με τα εγκλήματα των Γενοκτονιών , Ελλήνων Μ. Ασίας , Ποντίων , Κούρδων και Αρμενίων , αν και διχοτόμησε την Κύπρο και εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ , αν και παραβιάζει συνεχώς και απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της , αν και καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο εσωτερικό της , αν κι εκφράζει συνεχώς μιαν ιταμή στάση απέναντι στην Ευρώπη και τη Δύση , αν ΚΑΙ στους δύο πολέμους βρέθηκε απέναντι στους ελεύθερους λαούς , παραμένει το χαϊδεμένο παιδί ΟΛΩΝ , γιατί , όπως λέγανε και στα παλιά μπακάλικα : «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο».
Οι λαοί του κόσμου δεν έχουν άλλον δρόμο από τον αγώνα εναντίον του κοινού εχθρού , που τους στερεί , την ειρήνη , την ευημερία , τα δικαιώματά τους στη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους .
Δυστυχώς , το παλιό σύνθημα «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ , ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» παραμένει ακόμα επίκαιρο .