ΣΠΑΡΤΗ. Το μεταναστευτικό είναι αδιαμφισβήτητα το θέμα των ημερών. Το πρωτοσέλιδο των εφημερίδων, η κεντρική είδηση των ιστοσελίδων, το πρώτο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη Σπάρτη οι πολίτες συζητούν τα σενάρια που εμφανίζονται ανάλογα με τις ειδήσεις της ημέρας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά προσφορές από ξενοδοχεία και καταλύματα για να στεγαστούν οι μετανάστες ανά την Ελλάδα. Την ίδια ώρα ακούγονται ξανά τα σενάρια των στρατοπέδων με το ΚΕΕΜ να φιγουράρει στις λίστες. Το notospress.gr αναζητά πληροφορίες για τη διαμόρφωση της κατάστασης. Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επίσημα ούτε τον Δήμο Σπάρτης, ούτε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε τους Βουλευτές. Παρόλα αυτά οι αρχές της Λακωνίας βρίσκονται σε επιφυλακή και παρατηρείται μια ειλικρινής διάθεση συνεργασίας.

Το notospress επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Θεόδωρο Βερούτη, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόθεση του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου να στηρίξει τις αποφάσεις των Δήμων. «Υπάρχει ανησυχία για το θέμα και από την άλλη ετέθη σωστά από τον κύριο Περιφερειάρχη. Θέλουμε σίγουρα να υπάρχει η καλύτερη δυνατή πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τους ανθρώπους αυτούς που περνάνε δύσκολες ώρες, όμως θέλουμε η κατανομή να είναι ισομερής. Ως Περιφέρεια εμείς ακίνητα δεν έχουμε, έχουμε τις εθνικές και τις επαρχιακές οδούς. Το ΚΕΕΜ δεν είναι λύση, είναι ενεργό στρατόπεδο και ανήκει στο υπουργείο Άμυνας οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό».

Σε αυτό το σημεία σας παραθέτουμε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με το οποίο ζητά από την Κυβέρνηση:

«α. Να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

β. Να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας

γ. Να γίνεται συνεχής ενημέρωση, να ζητείται η άποψη των Δήμων και των Περιφερειών και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας στην περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

δ. Να σταματήσει η εγκατάσταση μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου, γιατί έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές του για επιπλέον φιλοξενία.»

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Σπάρτης κύριο Μιχάλη Βακαλόπουλο προκύπτει ακριβώς ή ίδια έλλειψη επίσημης ενημέρωσης και η διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας με τους υπόλοιπους εμπλεκομένους. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση σε κανέναν τομέα. Είναι όλα σε επίπεδο ανεπίσημων συζητήσεων και απ’ ότι ξέρω και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς βουλευτές και Περιφέρεια δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση σε κάτι. Είμαστε καθημερινά σε συνεχή επικοινωνία σαν Δήμος με όλους τους θεσμικούς φορείς.»

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 3 Οκτώβρη, στο οποίο ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Δούκας έκανε επίσημη δήλωση για τη στάση που κρατάει ο Δήμος απέναντι στο θέμα της εγκατάστασης μεταναστών στη Σπάρτη.

«Κατανοούμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας. Το πρόβλημα έχει πάρει διάσταση εθνικού ζητήματος πλέον. Γενικά είμαστε αντίθετοι ακόμα και στην προσωρινή εγκατάσταση παρανόμων μεταναστών, γιατί η πόλη ας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη. Παρακολουθούμε το θέμα χωρίς να έχουμε ακόμα κάποια αξιόπιστη ενημέρωση, ούτε έχει ζητηθεί ακόμα από τις επίσημες αρχές η άποψή μας για το τί και το πως. Παρακολουθούμε το θέμα όσο είναι δυνατόν να το παρακολουθήσουμε και η θέση μας είναι αυτή την οποία προανέφερα».

Από την θέση της αντιπολίτευσης ο κύριος Σταύρος Αργειτάκος τέθηκε υπέρ της στάσης του κυρίου Δούκα και τόνισε την άμεση ανάγκη ενημέρωσης. Με την χρήση του όρου «παράνομη μετανάστευση» διαφώνησε έντονα ο κύριος Αντώνης Καλομοίρης της Λαϊκής Συσπείρωσης απευθυνόμενος στις δηλώσει του κυρίου Δούκα. «Ο κύριος Δήμαρχος έκανε μια δήλωση που για μένα είναι επιεικώς άστοχη. Ανακίνησε ένα θέμα και μίλησε για παράνομους μετανάστες. Όλοι ξέρουμε πως έρχονται αυτοί οι άνθρωποι εδώ πέρα. Άλλοι τους σκοτώνουνε άλλοι τους καίνε τα σπίτι άλλοι τους κλέβουν το ψωμί. Δεν μίλησε για τις αιτίες καθόλου». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κύριος Καλομοίρης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή στην αντιμετώπιση της κατάστασης. «Ο φασισμός υποβόσκει και όταν του δοθεί η ευκαιρία και τον τσιγκλήσουμε, μας τρώει μετά».

Στη συνέχεια για το θέμα μίλησε ο κύριος Γιάννης Σουμάκης που αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της έλλειψης ενημέρωσης. «Να κάνουμε επιστολή να ρωτάμε, να ξαναρωτάμε και να μην περιμένουμε να γίνει αυτό (η μεταφορά μεταναστών στη Σπάρτη). Πρέπει να πιέσουμε και να μην περιμένουμε να συμβεί αυτό».

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η ομιλία του κυρίου Παναγιώτη Πριστούρης που σχημάτισε ολόκληρη την εικόνα του προβλήματος. «Ήδη έχει δημοσιευτεί διαγωνισμός από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από την Υπηρεσία Υποδοχής των ανθρώπων αυτών. Ακούγεται ότι δύο κεντρικά ξενοδοχεία της Σπάρτης έχουν δώσει προσφορές και θεωρώ ότι αν αυτές οι προσφορές τελεσφορήσουνε και κατοχυρωθούνε σε κάποιο από αυτά τα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Θεωρώ ότι το βλέπουμε το θέμα επιδερμικά, πολλώ μάλιστα όταν η ίδια κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει αρκετούς μετανάστες εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Και ήδη δημοσίευμα του ελεύθερου Τύπου της Κυριακής αναφέρει ότι ένα από τα σημεία συγκέντρωσης θα είναι το στρατόπεδο της Σπάρτης. Θεωρώ κύριε Δήμαρχε ότι πρέπει να φέρετε άμεσα το θέμα αυτό σε ημερήσια διάταξη και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να συνεννοηθούμε γιατί φοβάμαι ότι κάποια άλλη στιγμή θα είναι αργά και θα έχουμε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία».

Την ίδια ώρα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία κ. Θανάσης Δαβάκης σήμερα Τρίτη 8 Σεπτέμβρη στέλνει την δική του απάντηση σε όσους θέλουν το ΚΕΕΜ να γίνεται χώρος υποδοχής μεταναστών.

«Πριν δύο μέρες, δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου ανέφεραν ότι σχεδιάζεται μετατροπή του «ανενεργού» Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών Σπάρτης (ΚΕΕΜ) σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο. Παρόμοιες αναφορές έγιναν σήμερα το πρωί και σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού. Μετά από όλα αυτά οφείλω να διευκρινίσω ότι το ΚΕΕΜ Σπάρτης είναι ενεργό στρατόπεδο, με αποστολή την εκπαίδευση στρατευσίμων και μόνιμων στελεχών σε κρίσιμες ειδικότητες του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών. Συνεπώς, οποιαδήποτε σχέδια μετατροπής στρατοπέδων σε προαναχωρησιακά κέντρα δεν αφορούν ενεργά στρατόπεδα όπως το ΚΕΕΜ Σπάρτης. Αυτό, άλλωστε, μου επανέλαβε και πριν λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.»