ΣΠΑΡΤΗ. Σε θερμό κλίμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 η συνάντηση των μελών του ΔΣ του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη. Σε δελτίου τύπου του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αίτημα του Σωματείου και με αφορμή την εκκρεμή σύσκεψη για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, την οποία έχει ήδη δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ότι θα συγκαλέσει εντός των πρώτων μηνών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στην συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα του Νέου Μουσείου. Ο κ. Βερούτης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου ως προς την εξέλιξη της μελέτης του Νέου Μουσείου και ότι ο ίδιος , θα στηρίξει με την απαραίτητη συνέπεια και προσοχή την πορεία της μελέτης του έργου, που αποτελεί προγραμματική υποχρέωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Στην σύσκεψη εκ μέρους του Σωματείου συμμετείχαν η αντιπρόεδρος Αναστασία Κανελλοπούλου, πρώην Περιφερειάρχης, τα μέλη του ΔΣ: Κώστας Φούρκας, πρώην Νομάρχης Λακωνίας, Δημοσθένης Ματάλας , πρώην Δήμαρχος Σπάρτης και Δημήτρης Πολάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων

Ο κ. Βερούτης , εμφανώς γνώστης των θεμάτων του νέου Μουσείου , ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του σωματείου ότι:

  • Η ανάθεση του πρώτου βραβείου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και στην συνέχεια η ανάθεση της μελέτης του νέου Μουσείου θα γίνει αφού ο νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα για την οριστικοποίηση της βράβευσής του εντός προθεσμίας η οποία δεν έχει εκπνεύσει ακόμα,
  • Η χρηματοδότηση με το ποσόν των 2.750.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκπόνηση της μελέτης παραμένει σε ισχύ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ομαλά στην συνέχεια η μελέτη του έργου
  • Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο χρόνος εκπόνησης της μελέτης είναι δώδεκα μήνες και η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2017. Δηλαδή σε δύο χρόνια , οπότε και εκπνέει η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου.
  • Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν σε σχέση με την εκπόνηση της μελέτης του έργου αφορούν και σε αποφάσεις συλλογικών οργάνων, τη θέση και τα αντανακλαστικά των οποίων δεν μπορεί φυσικά να προδικάσει η Π.Ε. Λακωνίας, ασχέτως της εκπεφρασμένης επιθυμίας να πάνε καλά τα πράγματα και η μελέτη να προχωρήσει εντός πλαισίου και χρονοδιαγράμματος.
  • Η υλοποίηση του έργου του Νέου Μουσείου αποτελεί αντικείμενο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Στο σημείο αυτό ο κ. Βερούτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, όταν η μελέτη ολοκληρωθεί, η χρηματοδότηση θα βρεθεί από δωρητή / δωρητές, που θα θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με το Μουσείο.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης αφού ενημερώθηκε από τα μέλη του Σωματείου ότι υπάρχει κίνδυνος να εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, δεσμεύθηκε να ενημερώσει σύντομα επί του θέματος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία γενικότερη συζήτηση για τα θέματα της Λακωνίας μιας και όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι γνώστες αυτών υπό διάφορους θεσμικούς ρόλους ο καθένας.»