ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μία πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής βίωσαν οι καλλιεργητές φραγκοσυκιάς στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αργολίδα.Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να είναι διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή, όμως το κοινό σημείο αναφοράς τους είναι η αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο Γιώργος Τσουκαλάς, που καλλιεργείφραγκόσυκα στην Τριφυλία της Μεσσηνίας,δήλωσε: «Το προϊόν δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα και το κυριότερο πρόβλημα παραμένει η διαχείριση των ποσοτήτων, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.Μέχρι τώρα πάμε καλά, προμηθεύοντας μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων».
Ο ίδιος έχειπροχωρήσει στην κάθετη αξιοποίηση του φραγκόσυκου, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμαΒιολογικής Γεωργίας.
«Το φραγκόσυκο δεν είναι μια κοστοβόρα καλλιέργεια και με στρεμματικήαπόδοση δύο τόνων, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα».

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρεί τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς, ώστε να γίνει αποδεκτό από τον καταναλωτή. Μία πολύ καλή χρονιά, σε ό,τι αφορά την παραγωγή, είχε και η Αργολίδα, όπως μας δήλωσε ο παραγωγός Παναγιώτης Τσόκολας. «Ένα μέρος της παραγωγήςκατέληξε στη χυμοποίηση, ενώ η μερίδα του λέοντος πάει σε μονάδες συσκευασίας καιδιανομής στην αγορά. Τέλος, υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό της παραγωγής αδιάθετο».

Το πρόβλημα με τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά καταγράφηκε και στην Αργολίδα, αφού η τιμή του δεν συμβαδίζει με τις δυνατότητες του καταναλωτή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει την προώθηση του φραγκόσυκου είναι η άρνηση των παραγωγών να συνεταιριστούν», αναφέρει ο Γιώργος Μαγκούρας, παραγωγός και μεταποιητής από την Αρεόπολη Λακωνίας.
Η καλλιέργεια φραγκόσυκου αυξάνεται, αλλά αυτό δεν αρκεί. «Αν υπάρξουν συνεταιρισμοί ανά νομό, θα βρούμε τρόπους για την ολοκληρωμένη προώθηση του προϊόντος», συνεχίζει ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση των αδελφών Μαγκούρα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα χυμών με βάση το φραγκόσυκο και ήδη έχει αρχίσει τις εξαγωγές.

Πηγή: www.ypaithros.gr