ΠΑΤΡΑ. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, μετέβη στην Πάτρα για να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις για την 55η επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα από την Ρώμη στην Πάτρα.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ’, χοροστάτησε στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, που τελέστηκε στον Νέο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου. Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ανέφερε, συνδύασε και ανέλυσε τρία σημεία με την ευκαιρία της εορτής. Το πρώτο σημείο είναι η ιστορία. Είπε ο Σεβ.: «Είναι ιστορικό γεγονός έπειτα από πέντε αιώνες η επιστροφή από τη Ρώμη εδώ στην Πάτρα το 1964 της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα. Ιστορικό γεγονός, καθότι ήδη παρήλθον 55 χρόνια. Ωστόσο, Ιστορία δεν είναι μόνο τα πολεμικά γεγονότα. Υπάρχει και η ιστορία του πνεύματος. Η ιστορία αγάπης, η ιστορία των καλών έργων, η ιστορία της οικογένειας. Η ελληνική ιστορία. Δηλαδή, όλοι μας γράφουμε ιστορία. Αλλά το ερώτημα είναι: Τί ιστορία γράφουμε;


Το δεύτερο σημείο είπε ο Σεβ. είναι η επιστροφή. Εορτάζουμε την επιστροφή της Τιμίας κάρας του Αποστόλου Ανδρέου. Ναί, αλλά η λέξη επιστροφή σηματοδοτεί, είτε την επιστροφή στην αμαρτία, είτε την επιστροφή στο Θεό. Εδώ έχουμε επιστροφή της Αγίας και Τιμίας Κάρας, τουτ’ εστιν, θεάρεστον έργο! Για μας, ανάγκη να επιστρέψουμε στο Θεό, διά της μετανοίας. Ευκαιρία επιστροφής στην οδό του Κυρίου.
Το τρίτο σημείο είναι το πρόσωπο που εορτάζει. Το άγιο πρόσωπο του Απ. Ανδρέα. Πρόσωπο αγιότητος. Ο Απ. Ανδρέας καταξιώθηκε να είναι μαθητής του Κυρίου και μάλιστα Πρωτόκλητος, Απόστολος και Μάρτυς εδώ στην Πάτρα. Το πρόσωπο, λοιπόν, λέξη σύνθετη από την πρόθεση προς και το ουσιαστικό ὢψ που σημαίνει όμμα, όψις, θέα. Το πρόσωπο έχει ιερότητα!
Το πρώτο που βλέπει ο άνθρωπος μετά την δημιουργία του είναι ο Θεός. Συνεπώς έχουμε εξάρτηση και αναφορά στο Θεό. Ωστόσο εμείς τσαλακώνουμε την ωραιότητα του προσώπου μας. Προσπαθήσαμε να ζήσουμε χωρίς το Θεό, θελήσαμε να εκμηδενίσουμε το Θεό και τελικά εκμηδενίσαμε τον άνθρωπο».
Και ο Σεβ. κατέληξε: «Μέσα στην πολύβουη κοινωνία της απανθρωπίας, όπου επληθύνθησαν τα ψυχολογικά προβλήματα, στη θάλασσα της ασεβείας, μέσα στα κύματα της αποστασίας μας από το Θεό, αλλά και στην επιδίωξη της πνευματικής δηλητηρίασης των παιδιών μας, αναζητείται η αλήθεια και το καταφύγιο στην Εκκλησία. Γι’ αυτό, εμείς, ας γράψουμε ιστορία πίστεως και εμπιστοσύνης στο Θεό.
Ας πορευθούμε την οδό της επιστροφής στο Θεό υπακούοντας στον βιβλικό λόγο «μετανοήσατε και επιστρέψατε» και ας αποκτήσουμε πρόσωπο θεϊκής ιλαρότητας κατά το πρότυπο του Αγίου Ανδρέα, οὗ ταῖς πρεσβείαις Χριστέ ὁ Θεός σῶσον ἡμᾶς».

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συμμετείχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στον Νέο Ιερό Ναό του Απ. Ανδρέου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στον αγιασμό για την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου που τελέστηκε στην ιχθυόσκαλα Πατρών. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ανεγνώσθη η ευχή που έχει συντάξει ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου. Στη συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συμμετείχε στην λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Απ. Ανδρέου δια θαλάσσης και διά ξηράς, αλλά και στην Δοξολογία που τελέστηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων για την 55η επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Απ. Ανδρέα.