ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος για να συζητήσουν το θέμα της απολιγνιτοποίησης, που θα κλείσει την μονάδα 3 της ΔΕΗ μέχρι το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρη η οικονομία της Μεγαλόπολης στηρίζεται στη λιγνιτική παραγωγή και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχός της πάνω από το 50% του κόσμου απασχολείται στα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις μονάδες άνθρακα έως το 2018 εξαγγέλθηκε αιφνιδιαστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια θα κλείσουν 14 λιγνιτικές μονάδες.

Η μονάδα 3 της ΔΕΗ της Μεγαλόπολης έχει προσπαθήσει να εξυγιανθεί με μείωση του προσωπικού και παρόλα αυτά παραμένει ζημιογόνα λόγω του των υψηλών τιμών ρύπων που εκπέμπει. Αναφέρουμε ότι η μονάδα είχε προγραμματιστεί να κλείσει το αργότερο στις αρχές του 2023, κάτι που σημαίνει ότι η νέα εξέλιξη την κλείνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

Παραθέτουμε σε αυτό το σημείο τις δηλώσεις κ. Χριστογιαννόπουλου «Η πολιτεία οφείλει να μην μας εγκαταλείψει και όπως ωφελήθηκε τόσα χρόνια από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη σε βάρος της υγείας μας, τώρα να μας βοηθήσει για μια ομαλή μετάβαση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απολιγνιτοποίηση εντάσσει την Ελλάδα στο χάρτη των προοδευτικών χωρών της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση της χώρας μας που εκπνέει το 2030.