ΣΚΑΛΑ. Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα παρεμβαίνει με ανακοίνωσή – καταγγελία σχετικά με την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην Σκάλα Λακωνίας για την εγκατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η παρέμβαση αφορά όσα είδαν και άκουσαν στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα η Επιτροπή καλεί τους πολίτες σε κινητοποίηση την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Όπως σημειώνουν «τα εννέα χρόνια που συζητιέται και μεθοδεύεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι η πρώτη φορά που καταψηφίστηκε πρόταση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των χωραφιών στη Σκάλα Λακωνίας και στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας».

Πρόκειται για το έργο «Διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» που προβλέπει 3 σταθμούς διαχείρισης απορριμμάτων στις περιοχές Σκάλα Λακωνίας, Παλαιόχουνη Αρκαδίας και Καλλιρόη Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής «σε ότι αφορά το Νομό Λακωνίας, το έργο προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων του νομού στη θέση «Ξηροκάμπια» η οποία βρίσκεται εντός του δικτύου Natura 2000, περίπου 4km από την υδρευτική γεώτρηση της Σκάλας και περίπου 500m από τον ποταμό Ευρώτα από τον οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες όλης της περιοχής! Το υπέδαφος της περιοχής αποτελείται από καρστικά - υδατοπερατά πετρώματα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση (500m) από την περιοχή που πρόκειται να γίνει το έργο υπάρχει σπήλαιο με αρχαιολογικά ευρήματα!»

Σύμφωνα με την καταγγελία ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι τα τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες για τα σκουπίδια αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα.
«Τα εγκληματικά αδιέξοδα της πολιτικής τους αυτής, η προσπάθεια κάποιων να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες για το επιχειρούμενο οικονομικό και περιβαλλοντολογικό έγκλημα και η κινητοποίηση των κατοίκων, συνέβαλαν στο να μην παρθεί η απόφαση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις» σημειώνουν με έμφαση.

Κανένας εφησυχασμός

«Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα. Κανένας από τους θιασώτες του ΣΔΙΤ, από όσους κατά καιρούς από το Δήμο, την Περιφέρεια ή τις κυβερνήσεις υποστηρίζουν το έργο, δεν βρήκε ένα επιχείρημα να αντικρούσει τις τεκμηριωμένες θέσεις μας» αναφέρουν οι πολίτες της Σκάλας και υπογραμμίζουν:
«Μιλούσαν μόνο για τις αποστασίες (!!!) των περιφερειακών συμβούλων και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την μπόχα που αναδύεται από τη μαφία των σκουπιδιών.

Τα είδαμε όλα!
«Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Τατούλη που άλλοτε πρωτοστατούσαν στο ΣΔΙΤ απορριμμάτων, να ψηφίζουν τώρα κατά!!
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Νίκα να ψηφίζουν υπέρ των απαλλοτριώσεων.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων των κ. Δέδε και κ. Μουντρούκα να ψηφίζουν λευκό!! Λες και δεν τους αφορούσε!! ή δεν ήξεραν το όλο θέμα!!
Έγιναν όλοι αυτοί ένα κουβάρι».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην συνέλευση της επιτροπής, και να δυναμώσουν τον αγώνα για:

  • Για να μην υλοποιηθεί το έργο αυτό, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή που προωθεί την επιχειρηματική δράση στην διαχείριση των απορριμμάτων, που από κοινού προωθούν ΕΕ - Κυβερνήσεις.
  • Να μην επαναλειτουργήσει ο σταθμός ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση (Ξηροκάμπια) και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα από το χώρο αυτό.
  • Την δημιουργία με εποπτεία και χρηματοδότηση από το κράτος δημόσιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια του δήμου Ευρώτα (ή και σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιοχής) και θα αποφασίζει με επιστημονικά κριτήρια για την λειτουργία και την χωροθέτηση τέτοιων μονάδων, διασφαλίζοντας πάντα:

- την υγεία των κατοίκων
- την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής
- το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες
- την διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση σε ασφαλή κλειστά συστήματα και την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος για ταφή.

Τέλος η Επιτροπή καλεί τους πολίτες Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 618:00 στην συνέλευση της επιτροπής αγώνα στo Πνευματικό Κέντρο, στη Σκάλα με σύνθημα: «Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Ο αγώνας συνεχίζεται».