ΜΥΣΤΡΑΣ. Μια καστροπολιτεία, που η ιστορία της ξεκινά στα μέσα του 13ου αιώνα, με την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Ο πρίγκιπάς τους ο Γιουλιέλμος ο Β’ κτίζει ένα πανίσχυρο κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή. Το όνομα που του είχαν δώσει οι κάτοικοι της περιοχής την λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς.
Από εδώ αναχωρεί ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. «Πέφτει» στην Βασιλεύουσα Πόλη.
Χρόνια τώρα η όψη του κάστρου του Μυστρά μαραζώνει. Οι συζητήσεις για την αναβίωση του πληθαίνουν. Η προσοχή έχει στραφεί σε επενδυτές που θα ενισχύσουν τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ίδια στιγμή η ίδια η Καστροπολιτεία έχει τραβήξει το βλέμμα πόλων εξουσίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2019 ενώ ακόμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση έκανε λόγο για τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της Λακωνίας, αλλά τόνισε ότι ο Μυστράς είναι ένας τόπος μαγικός, «ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους». Εκείνη τη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε με τις δηλώσεις του στον Δήμο Σπάρτης , την Περιφέρεια αλλά και σε φορείς από όλη τη χώρα ότι ο Μυστράς θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα.
Ήδη κάποιοι «τολμηροί» όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις που συνδέονται σε ένα μεγαλύτερο πλάνο για την εξέλιξη του Μυστρά και της γύρω περιοχής. Η επόμενες μέρες για το Κάστρο θα έρθουν, ως οφείλουν και ως ωφελούν το παρελθόν και το μέλλον της περιοχής εντός και εκτός συνόρων της καστροπολιτείας.