ΣΠΑΡΤΗ. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τείνει να ταυτιστεί με την προοπτική της σύγχρονης Λακωνίας και την προσπάθεια να ανακάμψει και να προοδεύσει. Αν και συχνά τα πολιτικά χείλη αναφέρονται στο Ιδρυμα και στον, λακωνικής καταγωγής, μεγαλοεφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, φαίνεται ότι οι διοικούντες το Ιδρυμα του διακρίνουν και επιλέγουν τα έργα, τα σημεία, τους θεσμούς που θα στηρίξουν.
Έτσι λοιπόν το 2019 αποκρυσταλλώθηκε η προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή.

Με γενναίες χρηματοδοτήσεις αλλά και παροχή τεχνογνωσίας και κάθε άλλης στήριξης το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»:
• Θα αναπαλαιώσει και αναδείξει το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.
• Θα σχεδιάσει και κατασκευάσει το νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης.
• Θα σχεδιάσει και κατασκευάσει τις Σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας και Μουσικής της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης.
• Στηρίζει την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης.
• Στηρίζει την ουσιαστική αναβίωση του χωριού Βαμβακού.
• Στηρίζει την διεξαγωγή του Σπάρταθλον.

Η ανακοίνωση, δια στόματος του Δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, ότι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δεν εντάσσει στους στόχους και επιλογές του την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης δεν μειώνει διόλου, δεν σκιάζει ποτέ και δεν υποτονίζει την τεράστια προσφορά του Ιδρύματος στη κοινωνία της Σπάρτης και της Λακωνίας.
Άλλωστε δεκάδες είναι οι δωρεές και παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί και αφορούν Γηροκομεία, Πυροπροστασία κ.λ.π. και δείχνουν την ευαισθησία και την εγγύτητα.
Η ρεαλιστική και συνάμα μελετημένη στήριξη συγκεκριμένων έργων και θεσμών είναι βέβαιον ότι θα αποφέρει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Χωρίς κανείς να μπορεί ή να πρέπει να αποκλείσει την παρουσία του Ιδρύματος και στο άμεσο μέλλον, εκεί όπου έχει πραγματική ανάγκη η Λακωνία και η ιδιαίτερη πατρίδα του Σταύρου Νιάρχου.