ΣΠΑΡΤΗ. Mε αίθριο καιρό ξεκίνησε το Σπάρταθλον 2019. Το κύριο και αγωνιστικό μέρος του αγώνα – θεσμού οργανώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον». Ο Δήμος Σπάρτης αναλαμβάνει τα εντός των ορίων του Δήμου και μετά τον Τερματισμό.
Φέτος η Δημοτική Αρχή Σπάρτης δεν κατόρθωσε να υπερβεί τις αρρυθμίες της μετάβασης από την μια στην άλλη Δημοτική Αρχή, φανερώνοντας μια αδυναμία του συστήματος διοίκησης των Νομικών Προσώπων και του Δήμου Σπάρτης γενικότερα. Ωστόσο λόγω της στενής συνεργασίας των αιρετών της απελθούσας με την νέα δημοτική αρχή εστάθη δυνατόν, με προϋπολογισμό περίπου 37.000€ να οργανωθούν οι στοιχειώδεις εκδηλώσεις και να αναληφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δήμου έναντι του Συνδέσμου Σπάρταθλον
Το ξημέρωμα της Παρασκευής (07:00) ξεκίνησαν οι δρομείς από την Αθήνα με προορισμό την Σπάρτη. 376 περίπου συμμετοχές, με 68 τις γυναίκες, 57 τους Έλληνες και 9 τους Σπαρτιάτες. Τερματίζουν από το ξημέρωμα έως το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα.
Παράλληλες εκδηλώσεις δεν θα γίνουν και το βάρος έχει πέσει στην τελετή λήξης η οποία, κατά τα καθιερωμένα, θα εξελιχθεί στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει αναλάβει η Δημοτική Φιλαρμονική της Σπάρτης. Η λεωφόρος Παλαιολόγου από το απόγευμα της Παρασκευής ω΄ρα 18:00 έως το μεσημέρι της Κυριακής ώρα 14:00 θα πεζοδρομηθεί ενώ τα καταστήματα της πόλης το Σάββατο θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20:00 το βράδυ.
Με φανερή την αδυναμία στην έγκαιρη ενημέρωση τα δύο Νομικά Πρόσωπα Αθλητισμού και Πολιτισμού επιχειρούν την διεκπεραίωση του Σπάρταθλον, το οποίο ευτυχώς έχει πηγαία δυναμική και καθιέρωση έτσι ώστε να αντέχει τις όποιες συγκυριακές ή και δομικές αδυναμίες του Δήμου Σπάρτης.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου οι δύο πρόεδροι των Νομικών Προσώπων Αθλητισμού κ. Αναστασάκος και Πολιτισμού κ. Δαράκη παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν αλλά και να εξηγήσουν τις συνθήκες και τους στόχους της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου.
Αποτυπώθηκε μια επιμονή στις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω πρόσφατης ανάληψης της νέας Δημοτικής αρχής, διασκεδάστηκαν σφάλματα και αστοχίες που έχουν να κάνουν με μεθόδους και δαπάνες ενημέρωσης και προβολής και τέλος οι δύο πρόεδροι κάλεσαν τους δημότες να συμμετέχουν και να στηρίξουν την διοργάνωση.
Να σημειωθεί ότι δεν στάθηκε δυνατόν να επιχορηγηθεί ο Σύλλογος των Σπαρτιατών Δρομέων που συμμετέχουν στο Σπάρταθλον.