ΛΑΚΩΝΙΑ. Συνάντηση είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και οι σύλλογοι των Λακώνων κτηνοτρόφων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη. Ο υπουργός, παρουσία και του Λάκωνα γ.γ. Γ. Στρατάκου, άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των Λακώνων παραγωγών και έθεσε προς αυτούς αναλυτικά το σχεδιασμό της κυβέρνησης, που στοχεύει στην επίλυσή τους.

Αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της παράνομης ελληνοποίησης του γάλακτος, στη διασφάλιση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της φέτας και στην προστασία του ελληνικού κρέατος, προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν, όπως είπε, με την αυστηροποίηση των ποινών, με ισχυρότερους μηχανισμούς ελέγχου και νέες παρεμβάσεις στις ενδείξεις των συσκευασιών των προϊόντων.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα των εργατών γης, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. υπουργός, εξετάζεται με το συναρμόδιο υπουργό Εργασίας.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Δαβάκης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είχαμε σήμερα με το φίλο υπουργό κ. Βορίδη, μια πρώτη επικοινωνία για να συζητήσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τους Λάκωνες κτηνοτρόφους.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώσαμε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας άριστη γνώση των θεμάτων και βούληση για να γίνουν ουσιώδη και προσεκτικά βήματα, που θα επιλύσουν μεγάλος μέρος των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο. Προς το σκοπό αυτό επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα».

Δήλωση Αραχωβίτη

Δήλωση Αραχωβίτη με αφορμή την πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος

«Η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, έρχεται με εμφατικό τρόπο σαν φυσική και αναγκαία συνέχεια του Ν. 4492/2017, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4587/2018, με τον οποίο θεσπίστηκε η πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες.
Η δε πρόταση αυτή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, δεν μπορούσε να έλθει σε καταλληλότερο χρόνο, με δεδομένο ότι η απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών είναι υποχρέωση της Ελλάδας όπως και των λοιπών Κρατών Μελών (ΚΜ) της ΕΕ. Τούτο γιατί, τα ΚΜ οφείλουν έως την 1η Μαΐου 2021 να θεσπίσουν και να δημοσιεύουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις πεοκειμένου να συμμορφωθούν προς την πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Καλούμε τη σημερινή Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα που θέτουν επιτακτικά οι κτηνοτρόφοι και να ενσωματώσει άμεσα στο εθνικό δίκαιο το πλαίσιο που θέτει η Οδηγία. Η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και αποδίδουν καρπούς, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και το εισόδημά τους».