• Σε καλό δρόμο το Αεροδρόμιο
  • Συμφωνία Μενδώνη για το παλαιό Μουσείο
  • Προβληματική η ΔΕΥΑΣ
  • Ανενεργές οι Επιτροπές του Δήμου
  • Κάτι συμβαίνει με το νέο Μουσείο
  • Αργεί το σχέδιο αναμόρφωσης της πόλης
  • Καλύτερος συντονισμός Υπηρεσιών - Αντιδημάρχων
  • Βακαλόπουλος στο ΕΣΠΑ
  • Πατσιλίβας στη ΔΕΥΑΣ


ΣΠΑΡΤΗ. Συνεδρίασε την Τετάρτη 25/9/19, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, παρουσία του Δημάρχου κ. Πέτρου Δούκα. Ο νέος Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να κάνει τοποθέτηση για το σύνολο των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής.
Από την πληθωρική, σε αναφορές, αυτή εμφάνιση του κ. Πέτρου Δούκα σταχυολογούμε τα εξής:

Ο δήμαρχος Σπάρτης θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στην τιμή που του έκανε ο λαός του Δήμου Σπάρτης να είναι Δήμαρχος της Σπάρτης, του Μυστρά και όλων των χωριών… «Έχουμε να κάνουμε πολλά και θα τα κάνουμε μαζί» είπε. «Όταν λέω ότι δεν περισσεύει κανείς το εννοώ. Δεν θα ήθελα να νιώθει κανείς ότι είναι απέναντι επειδή δεν συμμετείχε στο συνδυασμό μας» ανέφερε.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που τόνισε ο Δήμαρχος είναι η σωστή λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών. Οι ίδιοι οι πολίτες λένε ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του Δήμου (αποκομμιδή απορριμμάτων, προμήθεια καυσίμων, φωτισμός). «Η ίδια η Υπηρεσία έπρεπε να ενημερώνει τους αιρετούς για τα προβλήματα. Ασχολούμεθα με μίνι κρίσεις και μας ξεφεύγουν τα σημαντικά» τόνισε με έμφαση.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε θεσμούς, εκδηλώσεις, δράσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, πολλές εκ των οποίων αφορούν στην επέτειο των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών.

Σε ότι αφορά στη Διαχείριση Απορριμμάτων ζήτησε συμβουλές από όλους τους αιρετούς πριν κατατεθούν οι προτάσεις του Δήμου.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι έχει γίνει χαρτογράφηση των προγραμμάτων. Κάποια έργα μπορεί να χαθούν. Έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση να διαθέσει στελέχη στην ομάδα επεξεργασίας του ΕΣΠΑ.

Για την υπόθεση του Αεροδρομίου της Σπάρτης ανέφερε ότι είναι σε επαφή με κάθε αρμόδιο και το θέμα είναι σε έναν, αρχικά, καλό δρόμο. Στοχεύει στην ενοικίαση για 60 χρόνια και στη λειτουργία του σε συνεργασία με Ιδιωτικό φορέα.

Το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης είναι στις προτεραιότητες. Σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την Σπάρτη ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει σχετικά με το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Θα προχωρήσει σε γενική μελέτη με την υπουργό κ Λίνα Μενδώνη να είναι πολύ θετική. Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα αναλάβει την ανάπλαση και ανάδειξη του παλαιού Μουσείου της Σπάρτης.

Ωστόσο όπως είπε ο Δήμαρχος το Ιδρυμα δεν ενδιαφέρεται και δεν θα συμμετέχει στην υπόθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.
Για το νέο Μουσείο ο κ. Δούκας ανέφερε πως ίσως θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το ύφος μιας και το Α’ βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δεν τον ικανοποίησε. «Έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα» ανέφερε. Μάλιστα τόνισε πως πρέπει να δει το θέμα η νέα Περιφερειακή Αρχή. Πάντως η συμμετοχή ευεργέτη θα επιφέρει όρους που πολλές φορές είναι δυσβάσταχτοι.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης στάθηκε στην προσπάθεια προσέλκυσης στη Σπάρτη της Σχολής Φυσικής Αγωγής. Ανακοίνωσε ότι θα γίνει στη Σπάρτη το 2ο Τρίμηνο του 2020 Αγροτικό Συνέδριο. Συνέστησε πιο στενή συνεργασία με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των αδρανών Επιτροπών του Δήμου αλλά και στη δημιουργία νέων. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα και Επιτροπές που αφορούν στη σχέση των Σπαρτιατών με τους Εβραίους, την Yoga, τις Αδελφοποιήσεις, την Γαστρονομία, κ.α.

Προχωρούν οι Σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας και Μουσικής από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα προχωρήσει η αναμόρφωση της πόλης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο αλλά δήλωσε δυσαρεστημένος από τους ρυθμούς. Η αναμόρφωση αφορά σε Καμάρες, Ποδηαλτόδρομο, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομους, κ.λ.π.

Τα οικονομικά της ΔΕΥΑΣ δεν είναι καθόλου καλά. Η νέα Δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην εξυγίανσή της. Σε 4 μήνες θα ολοκληρωθεί σχετική Έκθεση.

Αναφέρθηκε επίσης στο Γραφείο για την στήριξη του Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου όπου θα αξιοποιηθούν προτάσεις του κ. Σταύρου Αργειτάκου

Τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδυτών. Για διαμόρφωση μιας Έξυπνης πόλης. Για βελτίωση των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Για κατασκευή γηπέδων.
Για την διευκόλυσνη των ΑΜΕΑ, για βελτίωση του Δημοτικού site, για δενδροφυτεύσεις , κ.α.

Ο Σταύρος Αργειτάκος ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ταύτιση θέσεων και ανέφερε ότι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Δήμος είναι η διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και οι δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης.

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης είδε προοπτική μέσα από τις αναφορές του Δημάρχου Σπάρτης αλλά το μεγάλο πλάνο θέλει και πόρους.

Ο Αλέκος Βουνάσης συνέστησε να κρατάμε μικρό καλάθι. Διαφώνησε με την φιλοξενία εκπροσώπων του ΝΑΤΟ στη Σπάρτη και υπογράμμισε ότι προέχουν θέματα όπως η προστασία από τις πλημμύρες, η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων αλλά και η μετάβαση από τα λόγια στην πράξη, με αγώνα και πάλη.