ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές του ιερού μέλους στον κόσμο, η Λάκαινα Νεκταρία Καραντζή, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και με τη συμμετοχή χορωδιών από την Ουγγαρία και τον Λίβανο, πρόκειται να ανοίξει ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, στη Ρουμανία στις 2 Οκτωβρίου 2019, στο μοναδικής αισθητικής χώρο της αίθουσας Vasile Alecsandri του Εθνικού Θεάτρου Ιασίου.

Τα εισιτήρια της συναυλία, στο 850 ατόμων χωρητικότητας θέατρο, έχουν ήδη εξαντληθεί.

Έχοντας διασχίσει μία αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο του βυζαντινού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης, η Νεκταρία Καραντζή έχει αναγνωριστεί στην ιδιαίτερη αυτή διεθνή σκηνή της μουσικής, ως ιδανική γυναικεία φωνή του ιερού ορθόδοξου μέλους. Πρόσφατα μάλιστα η Ιταλική La Repubblica υποδέχθηκε την Ελληνίδα υμνωδό με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Ραβέννα και της εκπροσώπησης του ελληνικού στοιχείου στην ιστορική ιταλική πόλη, στο πλαίσιο των Δρόμων της Φιλίας του Riccardo Mutti, αφιερώνοντας άρθρο με τίτλο “Karantzi riporta in vita la musica bizantina”.

Το Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου στη Ρουμανία κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς θεσμούς στον χώρο της βυζαντινής υμνωδίας και του ορθόδοξου μέλους και τον σημαντικότερα στην Ρουμανία. Μέσα σε πέντε ημέρες, όσο διαρκεί το Φεστιβάλ, το Ιάσιο μετατρέπεται κάθε χρόνο σε πρωτεύουσα της βυζαντινής υμνωδίας, φιλοξενώντας κάποιους από τους πιο αναγνωρισμένους ερμηνευτές του βυζαντινού μέλους ανά τον κόσμο. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τη μοναδική παράδοση της βυζαντινής μουσικής αλλά και να ενημερώσει το κοινό για τη σχέση της βυζαντινής με τη λεγόμενη κοσμική μουσική. Για αιώνες η Μολδαβία διατήρησε το πνεύμα του Βυζαντίου, την αρχαία καρδιά της Ορθοδοξίας και η πόλη του Ιασίου αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Βυζαντινής Μουσικής.

Στην εναρκτήρια συναυλία της 2ας Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν επίσης:

- η χορωδία του Αγίου Ευφραίμ της Ουγγαρίας ("Saint Ephraim" Male Choir), υπό τη διεύθυνση του Tamas Bubno, με την οποία έχει συνεργαστεί συχνά η Καραντζή τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά, ενώ πρόκειται να συνεργαστεί και τον Απρίλιο του 2020 σε σειρά συναυλιών στην Ουγγαρία

- η χορωδία Θεοτόκος του Λιβάνου ("Theotokos” Orthodox Choir), υπό τη διεύθυνση του Ramzi Samir Saad

- ο π. Alexandru Grigoraș, ο οποίος αποτελεί ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ερμηνευτές βυζαντινών ύμνων της Ρουμανίας.