ΓΥΘΕΙΟ. Ενόψει των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, αφιέρωμα στους Λάκωνες ποιητές Ν. Βρεττάκο και Γ. Ρίτσο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης (Γύθειο).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τον κύκλο τραγουδιών της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη σε ποίηση του Ν. Βρεττάκου «χορεύοντας με τον Ταΰγετο» (όπου παρουσιάσθηκε στο Μ.Μ.Α τον Σεπτέμβριο του 2010) και αποσπάσματα από το κορυφαίο συμφωνικό της έργο σε ποίηση Γ. Ρίτσου «Η Δίψα στο Μυστρά».

Η μελοποίηση αυτού του ποιήματος έγινε το 2009 όπου και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο M.M.Αθηνών.

Δηλώνει η συνθέτρια για τα δύο αυτά έργα της

Ν. Βρεττάκος « …Τα ποιήματά του χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και δύναμη στην έκφραση. Βρίθουν από εικόνες και συναισθήματα που σε γεμίζουν από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Η πληρότητα του λόγου του είναι που κάνει τη μελοποίηση των ποιημάτων του πραγματική πρόκληση»

Γιάννης Ρίτσος

Μεστά μεγάλος και πολύπλευρος. Εξαιρετικά επίκαιρος μετουσίωσε τον πόνο και τα προβλήματα του βίου σε δημιουργία. Πηγή έμπνευσης μου οι δύο τελευταίοι στίχοι του ποιήματος του η «Δίψα στο Μυστρά»

…«καίγοντας και φωτίζοντας, φωτίζοντας και καίγοντας»... Στίχοι που υπογραμμίζουν πως μόνο μέσα από την «φωτιά» και την κάθαρση που επιφέρει μπορεί να παρουσιασθεί το ΦΩΣ, όπου κατακαίει την ασχήμια και αποκαλύπτει την ζωντανή γνώση που είναι ουσιαστική για την πορεία της ζωής του ανθρώπου.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν δύο εξαιρετικές φωνές της νέας γενιάς.

Ο Σπύρος Κλείσσας και η Γεωργία Αγγέλου

Την συνθέτρια στο πιάνο πλαισιώνουν εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί:

Πάρης Μάμμας - Κλαρινέτο

Τάσος Γουσέτης - Βιολί

Άγγελος Κουσάκης - Κρουστά

Δημήτρης Κοντονής - Μπάσο - Κιθάρα