ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ξεκινά ή τρίτη εκπαιδευτική εβδομάδα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αρεόπολης. Οι μαθητές κάνουν μέσω όρο τρεις ώρες μάθημα την ημέρα, κυρίως Ξένες Γλώσσες, Καλλιτεχνικά και Γυμναστική, αφού λείπουν οι ειδικότητες της θετικής και της θεωρητικής κατεύθυνσης. Συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο υπάρχουν τρεις καθηγητές και στο Λύκειο τέσσερις σε ένα σύνολο 200 μαθητών. Γονείς, εκπαιδευτικό προσωπικό και τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν συναντήσεις για να κάνουν ότι είναι δυνατόν από τη μεριά τους να λυθεί το πρόβλημα. Μάλιστα οι γονείς αποφάσισαν χτες να δώσουν διορία μιας εβδομάδας, μέχρι και την επόμενη φάση των προσλήψεων, στο Υπουργείο για να αποκαταστήσει τη λειτουργεία των σχολείων, αλλιώς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το notospress.gr επικοινώνησε με το σύλλογο γονέων του Λυκείου Αρεόπολης, με εκπαιδευτικούς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μίλησε με τους ανθρώπους που προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Αρεόπολης είναι ένα σχολείο που κάθε Σεπτέμβρη βρίσκεται μπροστά στο πρόβλημα των ελλείψεων των καθηγητών. Ένα πρόβλημα που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 άτομα και στα δύο σχολεία και όχι για πλήρη λειτουργία. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο στα σχολεία μας αλλά όχι σε αυτή την έκταση», είπε στο notospress.gr εκπαιδευτικός που εργάζεται στην Αρεόπολη.

Γιατί όμως είναι το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Αρεόπολης το λιγότερο επανδρωμένο σε όλη τη Λακωνία; Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς το πρόβλημα εντείνεται με την ανακατανομή των μορίων. «Πέρυσι έγινε κάποια ανακατανομή στη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Το σχολείο μας είχε 9 μόρια έπεσε στα 7 με αποτέλεσμα να μην μας προτιμούν οι υποψήφιοι αναπληρωτές».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κύριος Δημήτρης Οικονομόπουλος μίλησε στο notospress.gr για το θέμα των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Η πληροφόρηση που είχαμε είναι ότι την Τετάρτη 25 του μήνα θα έχουμε τη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε ικανό αριθμό ελλείψεων. Να σας πω ότι από αυτούς που είχαμε ζητήσει στην Δευτεροβάθμια έχουμε πάρει περίπου τους μισούς». Σύμφωνα με τον κύριο Οικονομόπουλο, ο λόγος που το θέμα αργεί τόσο είναι ότι «η πρώτη φάση προσλήψεων της δευτεροβάθμιας ήτανε μικρότερη και αυτοί που ήρθανε δεν επέλεξαν τα σχολεία τα μακρινά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχουν επιπλέον μόρια».

Συγκεκριμένα για τα σχολεία της Αρεόπολης και τις κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ο Διευθυντής δήλωσε. «Οι άνθρωποι στο σχολείο της Αρεόπολης διεκδικούν τις ώρες που τους λείπουν και έχουν απόλυτο δίκιο. Πιστεύω ότι το κενό θα καλυφθεί, μακάρι να το είχαμε καλύψει από την πρώτη μέρα, δεν είμαι ευτυχής για αυτό. ¨Έχει γίνει ότι είναι δυνατόν. Για να καταλάβετε, ότι ώρα υπάρχει σε εκπαιδευτικό έχει εξαντληθεί πλέον. Τα γραφεία της Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας σε όλη την Πελοπόννησο δεν έχουν καθόλου μέσα εκπαιδευτικούς υπαλλήλους και εκεί οι άνθρωποι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κάνουν δουλειά. Αλλά σε αυτή τη φάση μας ενδιαφέρουν τα σχολεία».

Από την πλευρά τους οι γονείς βρίσκονται σε αναβρασμό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η καθημερινότητα των μαθητών στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα γιατί κάθε χρόνο οι καθηγητές επιλέγουν το Γύθειο ή τη Σπάρτη για να είναι κοντά στα αστικά κέντρα. Δεν θέλει κανένας να έρθει στην Αρεόπολη. Οι ίδιοι λένε ότι τα ενοίκιά είναι 300 ευρώ και ότι δεν υπάρχουν νοσοκομεία κοντά», είπε στο notospress.gr η κυρία Βασιλική Μαστρογιαννάκου από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου Αρεόπολης. Μιλώντας η κ. Μαστρογιαννάκου μας έδωσε και μια ματιά στην καθημερινότητα των μαθητών της περιοχής. «Τα δικά μας παιδιά ξυπνάνε στις πέντε το πρωί για να μάθουν γράμματα. Τα παιδιά από το Ταίναρο ξυπνάνε πέντε το πρωί για να πάνε στο σχολείο. Τα παίρνει ταξί, τα αφήνει στη στάση και τα παίρνει λεωφορείο να τα πάει στην Αρεόπολη. Είναι σαράντα χιλιόμετρα μακριά. Τα παιδιά που μένουν μέσα στην Αρεόπολη είναι περίπου 30. Τα υπόλοιπα παιδιά ζουν στα γύρω χωριά, τα οποία μπορεί να βρίσκονται από 5 χιλιόμετρα απόσταση μέχρι και 50».