ΣΚΑΛΑ. Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ευρώτα με ανακοίνωσή του και στοιχεία που παρουσιάζει εκτιμά ως επικίνδυνη τη λειτουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή «Ξηροκάμπια» του Δήμου Ευρώτα.

«Εν έτη 2019, η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είχε λυθεί ακολουθώντας την νομική προστασία για την ασφάλεια των δημοτών αλλά και του περιβάλλοντος, παρόλα αυτά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί βαθιά τη Λακωνία, τη Πελοπόννησο, την Ελλάδα.
Τα νέα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης και εφησυχασμού, όσον αφορά την οριοθέτηση του έργου αυτού της τρίτης (3ης) υποενότητας, όσον αφορά τον Νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Ξηροκάμπια Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

• Η περιοχή βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 με κωδ. GR2540003, καθώς και επί του καρστικού - υδατοπερατού Υδατικού Συστήματος Σκάλας περιοχής «Ξηροκάμπια».

• Λόγω του τελευταίου υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από το οποίο αρδεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρώτα, μέσα από το σύμπλεγμα των Πηγών Ευρώτα - Βασιλοπόταμου.

• Ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει και αποδεικνύει τη μορφολογία των πετρωμάτων είναι η ύπαρξη σπηλαίου στη θέση «Ξηροκάμπια» με αξιόλογα ευρήματα, σύμφωνα με τη χαρτογραφημένη μελέτη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Το σπήλαιο θα μπορούσε να αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής!
Τα παραπάνω αποδεικνύονται με έγγραφα και φωτογραφίες.

Είναι απαίτηση όλων των κατοίκων του Δήμου Ευρώτα να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές οι επιπτώσεις του έργου όσον αφορά το μέλλον το δικό μας και κυρίως των παιδιών μας για το πιο βασικό αγαθό, την ζωή και φυσικά την αγροτική παραγωγή όχι μόνο της περιοχής της Σκάλας αλλά ολόκληρης της Λακωνίας».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Διαμαντάκος