Σπάρτη, Άγιδος 16: «Στης πικροδάφνης τον ανθό...»

23-09-2019 08:56   

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Όταν δεις στη Σπάρτη αυτά τα άσχημα , πρόχειρα , δήθεν προστατευτικά παραπετάσματα , τότε  να ξέρεις ότι από πίσω τους κάποιο παλιό – όμορφο σπίτι «πεθαίνει» .

Τούτο  το μονώροφο σπίτι με τα κεραμίδια στην οδό Άγιδος αρ. 16  (περιοχή Ευαγγελιστρίας) , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των  επαϊόντων 

, ήταν από τα πρώτα σπίτια της νέας Σπάρτης , χτισμένο  μεταξύ 1850- 1870 , σε μια προνομιούχο περιοχή, όπου , από τα οθωνικά σχέδια της πόλης ,  προβλεπόταν η ανάπτυξη του ∆ιοικητικού  και του Πνευματικού Κέντρου της .

Πρόκειται  για ένα απλό σπίτι  από πέτρα , σοβατισμένο , με ένα διακοσμητικό στοιχείο της πρόσοψης  (μάλλον μεταγενέστερη προσθήκη) που δεν συναντάται σε κανένα άλλο παλαιό σπίτι : Μια συνεχόμενη διακοσμητική ταινία , η οποία στέφει τα ανοίγματα  του ορόφου και δημιουργεί παραστάδες  (ψευδο-κολόνες) ανάμεσα στα πορτοπαράθυρα και στις γωνίες  του σπιτιού , δεξιά και αριστερά.

Άλλα χαρακτηριστικά του όμορφου αυτού παλαιού σπιτιού  είναι οι δυο εξώστες με τα ωραία σφυρήλατα κιγκλιδώματα  και τα στηρίγματα (φουρούσια) , οι παραστάδες στις γωνίες του ισογείου , η τζαμωτή , ξύλινη  ταμπλαδωτή πόρτα της εισόδου για τον όροφο στα αριστερά ,  η  συμπαγής ξύλινη ταμπλαδωτή πόρτα του ισογείου στα δεξιά, τα παράθυρα του ισογείου με τα αυθεντικά παλιά ξύλινα , συμπαγή , εσωτερικά (!!!) παραθυρόφυλλα (κανάτια) και ο φεγγίτης του ορόφου  , εν είδει σοφίτας , πάνω στη σκεπή , στα νότια . Σήμερα , αφού στέγασε ανθρώπους και όνειρα για ενάμισι (περίπου)  αιώνα , το όμορφο αυτό σπίτι της παλιάς Σπάρτης καταρρέει (όπως κι άλλα πολλά «αδέρφια» του ).

Η πικροδάφνη μπροστά του , κάτω από τα μπαλκόνια , πεισματάρα και «αδιόρθωτη», επιμένει να ζει ακόμα και ν' ανθίζει , όταν ανθίζουν οι πικροδάφνες . Έτσι κρατώντας στην αγκαλιά της τα συντρίμμια του παλαιού σπιτιού φέρνει στο νου  το παλιό  «πικρό» , δημοτικό , ηπειρώτικο τραγούδι:

«Στης πικροδάφνης τον ανθό

έγειρα ν' αποκοιμηθώ ...»

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ