ΣΠΑΡΤΗ. Η 1η ΤΟΜΥ Σπάρτης στα πλαίσια του εορτασμού της «Ημέρας Επισκέπτη Υγείας, 17 Σεπτεμβρίου» πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης για την αξία της «Διακοπής του Καπνίσματος». Οι Επισκέπτες Υγείας της μονάδας Βασιλάκος Ηλίας και Γεωργοπούλου Ελένη, με την υποστήριξη της Νοσηλεύτριας Πασχοπούλου Ελένης- Ιωάννας, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για την διακοπή του καπνίσματος και συνομίλησαν με τον κόσμο δίνοντας χρήσιμες συμβουλές.

Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν ένα από τα επαγγέλματα υγείας που ασχολούνται κατ' εξοχήν με τα αντικείμενα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της δημόσιας υγείας, της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, είτε στην κοινότητα ή σε ατομικό επίπεδο. Με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις ασχολούνται είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο τομέα της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών με το σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση παροχής όλων των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το Κάπνισμα αποτελεί την μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, με τραγικό απολογισμό 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, αλλά και μία τραγικότερη πρόβλεψη ότι το 2025 δέκα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν από αίτια σχετιζόμενα με το κάπνισμα. Επιπλέον, επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος για καπνιστές και μη. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 890.000 θανάτους μη καπνιστών και από αυτούς οι 250.000 είναι παιδιά.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά και επιβεβαιωμένα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον βαθμό εθισμού και την συν-νοσηρότητα. Στη χώρα μας υπάρχουν οι δυνατότητες πολλαπλής θεραπευτικής παρέμβασης από τη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μέχρι και τη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά η ομάδα των καπνιστών που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα. Η συμβουλευτική παραίνεση και η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να αποτελούν μέλημα και φροντίδα κάθε ιατρού προς τον ασθενή του, έτσι ώστε να μειωθεί η έκταση της καπνιστικής συνήθειας και το μέγεθος της παγκόσμιας «επιδημίας» που αποτελεί το κάπνισμα.

Υλοποίηση & φωτογραφίες: 1η ΤΟΜΥ Σπάρτης