Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

To 480 π.Χ. , στα Στενά των Θερμοπυλών , ο θρυλικός βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας και 300 Σπαρτιάτες από τους πιο ηρωικούς πολεμιστές της Αρχαιότητας , γράφουν την πιο λαμπρή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και αφήνουν στην ανθρωπότητα αιώνιο παράδειγμα υψίστης αυταπάρνησης , ηρωισμού , φιλοπατρίας και αφοσίωσης στους νόμους .
Η νέα Σπάρτη , 185 χρόνια από την ίδρυσή της , δεν αξιώθηκε (δυστυχώς) να καθιερώσει τον θεσμικό , κατ’ έτος , εορτασμό αυτής της μεγάλης επετείου , σε αντίθεση με τους αρχαίους ημών προγόνους , οι οποίοι είχαν καθιερώσει τον εορτασμό σύμφωνα και με όσα γράφει ο Παυσανίας ο Περιηγητής στα ΛΑΚΩΝΙΚΑ :
XIV. «…Απέναντι από το θέατρο υπάρχει μνήμα του Παυσανία , του νικητή των Πλαταιών , και άλλο του Λεωνίδα . Κάθε χρόνο εκφωνούνται εδώ λόγοι και διοργανώνονται αγώνες , στους οποίους εκτός από τους Σπαρτιάτες δεν μπορούν να αγωνιστούν άλλοι . Τα οστά του Λεωνίδα τα έφερε από τις Θερμοπύλες σαράντα χρόνια αργότερα ο Παυσανίας .Υπάρχει και στήλη με τα ονόματα των ανδρών που πολέμησαν στη μάχη των Θερμοπυλών εναντίον των Μήδων , καθώς επίσης και τα ονόματα των πατέρων τους».

Η συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών δίνει στη νέα Σπάρτη μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία να αποτινάξει από πάνω της το άγος του μη εορτασμού της επετείου . ΟΜΩΣ ο σχεδιασμός του εορτασμού ενός τέτοιου τεράστιου ιστορικού γεγονότος είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση , αφού θα πρέπει να είναι - τουλάχιστον - αντάξιός της , αναδεικνύοντας το γεγονός , τα ιστορικά του μηνύματα και τη σύνδεσή του με το «Σήμερα» και το «Αύριο» . Γι’ αυτό , οι επετειακές εκδηλώσεις του 2020 για τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Θυσία του Λεωνίδα και των 300 θα πρέπει να ξεπεράσουν τον πειρασμό της τουριστικής αξιοποίησης , της ευκολίας και του εντυπωσιασμού και να αναζητήσουν το πυρήνα του γεγονότος .

Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο δήμος Σπάρτης «να ανοίξει» τον σχεδιασμό του εορτασμού στην τοπική κοινωνία και να συγκροτήσει , το ταχύτερο δυνατό , μιαν «Επιτροπή εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών» , η οποία , εκτός από εκπροσώπους του δήμου , θα αποτελείται και από εκπροσώπους πνευματικών , πολιτιστικών , ακαδημαϊκών κι εκπαιδευτικών φορέων , που έχουν , με τη δράση και την προσφορά τους , καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία αλλά και από καταξιωμένους στα Γράμματα , στην Τέχνη και στον Πολιτισμό Σπαρτιάτες , προκειμένου να σχεδιασθεί και να προγραμματισθεί ένας εορτασμός αντάξιος του επιπέδου και της σημασίας του ιστορικού γεγονότος .

Ο εορτασμός των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών , θα καταδείξει (εκτός άλλων) αν σήμερα ισχύει ο χορικός λόγος των αρχαίων Σπαρτιατόπουλων :
"Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες"
(Εμείς όμως θα γίνουμε πολύ καλύτεροι).