ΣΠΑΡΤΗ. Μια ουσιαστική ενημέρωση για τα δρώμενα της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. έκανε ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Μαρίνος Μπερέτσος. Ο κ. Μπερέτσος που είναι την ίδια στιγμή και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER στάθηκε στο βήμα του Φεστιβάλ, «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Νερόμυλος και μίλησε και για τις δράσεις της εταιρίας στον τομέα του πολιτισμού και στην στήριξη που παρέχει στα Φεστιβάλ που τον προάγουν. «Η παρουσία μας εδώ έχει σημαντικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικό, στο να δώσουμε το μήνυμα ότι η εταιρία συνεχίζει αυτά τα 25 χρόνια να στηρίζει τις αναπτυξιακές προσπάθειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου και στο σύνολο του Νομού Λακωνίας».
Ο κύριος Μπερέτσος μίλησε για τις δράσεις της εταιρίας στο νομό Λακωνίας που ολοένα και αναπτύσσεται. «Μέσα από τα προγράμματα που υλοποιούμε τα Ευρωπαϊκά όπως είναι το τοπικό πρόγραμμα Leader, στηρίζουμε μια σειρά προσπάθειες είτε στην επιχειρηματικότητα στο νομό Λακωνίας, είτε σε δράσεις τουρισμού, πολιτισμού και τεχνικής στήριξης των Δήμων – Μετόχων. Η εταιρία αυτή είναι μία πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης που αξιοποιεί το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Μέσα από αυτά τα 25 χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 500 επιχειρηματίες για μικρές ή μεγαλύτερες επενδύσεις, έχουν γίνει πάρα πολλά μικρά δημόσια έργα στα χωρία της περιοχής και έχουν υποστηριχτεί με πάρα πολλές μελέτες οι Δήμοι που στη σειρά τους εντάσσουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Η προσπάθειά μας αυτή επιβραβεύτηκε αυτή την προγραμματική περίοδο. Η εταιρία ήρθε πρώτη σε επίπεδό χώρας στο χώρο της και πήρε και τα περισσότερα χρήματα που θα χειριστεί μέχρι το 2023.»

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα μίλησε για το επενδυτικό ενδιαφέρον που ολοένα και μεγαλώνει στο νομό. «Φαίνεται ότι η περιοχή μας έχει ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχουν υποβληθεί αυτή τη στιγμή είναι μέσα στο σύστημα 40 προτάσεις και αναμένουμε να φτάσουμε τις 100. Η περιοχή μας έχει μια δυναμική στην επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά τα χρόνια οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι βιώσιμες και λειτουργούν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας. Έχει γίνει μεγάλη δουλειά στο κομμάτι των προϊόντων του αγροτικού τομέα με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεκάδες μονάδες στον τομέα της επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς, του ελαιόλαδου, των τυροκομικών του κρασιού των ζυμαρικών έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα και πολλές από αυτές έχουν εξαγώγιμο προσανατολισμό.»

Τέλος ο κ. Μπερέτσος μίλησε για τα τοπικά Φεστιβάλ και τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία. «Στα θέματα του πολιτισμού η εταιρία έχει μια μεγάλη παρέμβαση ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυνουρίας έχει δημιουργήσει πολλούς θεσμούς και φεστιβάλ, όπως είναι το φεστιβάλ Μελιτζάζ που γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για μια προσπάθεια που δείχνει ότι εάν συστηματικά δουλέψεις και αν όλοι υπηρετήσουν αυτό τον στόχο, αρχές Ιουλίου μια μικρή κωμόπολη που είναι το Λεωνίδιο, τριών χιλιάδων κατοίκων συγκεντρώνει τέσσερις χιλιάδες κόσμο που επί τρεις, τέσσερις ημέρες είναι σ’ αυτό το φεστιβάλ. Όχι μια συναυλία, ένα όνομα που θα μας δώσει πέντε χιλιάδες κόσμο για μια βραδιά. Αυτό είναι πυροτέχνημα. Φεστιβάλ σημαίνει και αυτή την προσπάθεια υπηρετεί εδώ και ο Σύνδεσμος Σπαρτιατών την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής. Να βγει προς τα έξω η προσπάθεια που γίνεται στον τόπο».