ΣΠΑΡΤΗ. To πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης της νέας περιόδου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16/9 το βράδυ στο δημαρχιακό μέγαρο Σπάρτης.
Πρόεδρος και επικεφαλής Παρατάξεων αντάλλαξαν ευχές για καλή πορεία και συνεργασία, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης που έθεσε θέμα αρχών και κόκκινων γραμμών.

Ο πρόεδρος κ. Μοιράγιας διηύθυνε την συζήτηση από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα θέματα. Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας απουσίαζε λόγω προγραμματισμένου ραντεβού με την υπουργό Πολιτισμού κ Λίνα Μενδώνη σχετικά με το Παλαιό Μουσείο της Σπάρτης.
Τα κυρίαρχα θέματα του Συμβουλίου ήταν η ανάδειξη των αιρετών και των δημοτών που θα στελεχώσουν τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιτροπές του Δήμου Σπάρτης.
Ωστόσο από την συζήτηση που κινήθηκε σε κανονιστικά πλαίσια, προέκυψαν ενδιαφέροντα, ίσως και καυτά θέματα.

Δημαρχεύων ήταν ο αναπληρωτής του Δήμαρχου, αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο οποίος στην πρώτη του παρουσία ήταν ακριβής, λακωνικός και ταχύς.

Στη νέα δημοτική περίοδο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού θα είναι η κ. Ελένη Δαράκη. Στο Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού ο κ. Ηλίας Αναστασάκος. Στο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης η κ. Παπανικολάου. Στις δύο Επιτροπές Παιδείας θα είναι, στην Α΄ θμια ο κ. Μενούτης Βασίλης και στην Β’θμια ο κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης. Στην ΔΕΥΑΣ ορίστηκε πρόεδρος ο κ. Θ. Πατσιλίβας, ωστόσο ένταση επι της διαδικασίας οδήγησε στην αναβολή του θέματος.

Αναβάθμιση του αεροδρομίου

Με εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Βακαλόπουλο, το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα και δόθηκε εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα να χειριστεί το θέμα της αναβάθμισης και επαναλειτουργίας του Αεροδρομίου στο Πυρί Σπάρτης.


Που πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα της Σπάρτης;

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Μπουγάδης έθεσε ερώτηση σχετικά με την διαδικασία ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κανακάκος απάντησε ότι πράγματι λόγω διακοπής της σύμβασης – συνεργασίας με την εταιρεία που είχε αναλάβει την ανακύκλωση και προκειμένου η πόλη να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την συσσώρευση των ανακυκλωμένων υλικών, τα οχήματα του Δήμου μεταφέρουν καθημερινά την ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Τρίπολης. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί νέος διαγωνισμός.

Πρόσφυγες στα στρατόπεδα ΚΕΕΜ και Γυθείου;

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Σώματος κ. Γιάννη Καρμοίρη σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τα στρατόπεδα της Λακωνίας να μετατρέπονται σε Hot Spot ο αντιδήμαρχος κ. Βακαλόπουλος ανέφερε ότι αν και η δημοτική αρχή το επεδίωξε, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Τις επόμενες ημέρες θα διατυπωθεί επίμονο ερώτημα για το ζήτημα αυτό.

Το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης

Η απουσία του Δημάρχου Σπάρτης από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου ήταν, κατά τα λεγόμενα, δικαιολογημένη διότι πριν καθοριστεί το Συμβούλιο είχε οριστεί ραντεβού του κ. Πέτρου Δούκα με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη σε ότι αφορά τις εξελίξεις γύρω από την ανάδειξη του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης με την στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ο Δήμαρχος επιστρέφοντας θα κομίσει νέα.

Ενός λεπτού σιγή

Στη μνήμη του Λάκωνα ομογενή – δωρητή Δημητρίου Καλοειδή το Σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή ενώ με θερμά λόγια μίλησαν για τον εκλιπόντα και τη συμβολή του στον τόπο, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Σταύρος Αργειτάκος και ο Βαγγέλης Βαλιώτης.

Οι αγώνες της ΑΜΟΣ στη Σπάρτη

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε το θέμα της επιχορήγησης της ΑΜΟΣ Σπάρτης για αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη. Παρών ήταν ο πρόεδρος της ΑΜΟΣ κ. …Θανάσης Λυκούσης ο οποίος στο ενδεχόμενο η επιχορήγηση αντί για 3.000€ να μειωθεί στις 2.000€ ανέφερε ότι οι δύο επόμενοι αγώνες με πολυπληθές κοινό μπορεί και να μεταφερθούν στην Καλαμάτα ή στην Τρίπολη. Η αγανάκτηση του προέδρου φαίνεται ότι κινητοποίησε τους αιρετούς και με παρέμβαση του Σταύρου Αργειτάκου, συνεπικουρούντος του Βαγγέλη Βαλιώτη αποφασίστηκε, τελικά, το ποσό να είναι 3.000€. Ωστόσο τόσο ο Πρόεδρος του Σώματος όσο και η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δεδεδήμου ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΑΜΟΣ να μην προβαίνει σε εκβιαστικά διλήμματα και να δεχθεί ότι κατ’ εξαίρεση στην πρώτη συνεδρίαση απασχόλησε το σώμα η διοργάνωση της ΑΜΟΣ.

Καπονικολός, Κανακάκος και Αποστολάκος στον ΦΟΔΣΑ

Με ψηφοφορία αναδείχθηκαν οι τρείς εκπρόσωποι του Δήμου Σπάρτης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Πρόκειται για τους κ.κ. Καπονιοκολό και Κανακάκο από την Πλειοψηφία και για τον κ. Δ. Αποστολάκο από την Παράταξη Βαλιώτη αφού υπερίσχυσε της υποψηφιότητας του Σταύρου Αργειτάκου, προέδρου του ΦΟΔΣΑ. Ο κ. Αποστολάκος φαίνεται να έλαβε ισχυρή στήριξη από την Παράταξη Δούκα.

Αλλαγές στον ΠΕΣΔΑ

Ο Σταύρος Αργειτάκος σε μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε ότι όλα αλλάζουν. Στο εξής βαρύτητα θα δίνεται στον καφέ και στον μπλέ κάδο , θα γίνει επίταξη χώρων – ακινήτων για τις ανάγκες της διαχείρισης, θα αυξηθεί η δαπάνη για δημοσιοποίηση και προβολή και θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια 11 σταθμοί Μεταφόρτωσης.

Στιγμές και ατάκες

Σε ότι αφορά στα πιπεράτα και άλλα θέματα που προέκυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνουμε τα εξής:

  • Η συνεδρίαση προς το παρόν δεν βιντεοσκοπείται και δεν μεταδίδεται στο διαδίκτυο.
  • Στο εξής θα τοποθετηθεί στην αίθουσα χρονόμετρο για τη συμμόρφωση των αγορητών και εισηγητών.
  • Ζητήθηκαν τα email όλων των μελών προκειμένου να λαμβάνουν θεματολόγια και εισηγήσεις.
  • Προτάθηκε να είναι πιο αισθητή η συμμετοχή αιρετών και κηδείες και μνημόσυνα ευεργετών και δωρητών.
  • Δεν ενημερώθηκε η παράταξη Αργειτάκου για εκδήλωση σχετικά με την «έξυπνη πόλη».
  • Δεν συμμετείχε κανείς αιρετός στον Αγιασμό του Ειδικού Σχολείου Καραβά.
  • Ο Δήμαρχος πρότεινε στους Ρομά να εγκατασταθούν σε περιφραγμένο χώρο της ΔΕΥΑΣ.
  • Υπάρχουν προβλήματα στο Λύκειο Καστορείου.
  • Ο ήχος στην αίθουσα ήταν κακός.
  • Θα ορισθεί αποστολή του Δήμου για συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε πόλεις της Κύπρου.
  • Με δυσκολία προσήλθαν στην αίθουσα δύο αιρετοί με πατερίτσες λόγω ατυχήματος που είχαν.
  • Παρών στο Συμβούλιο ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρήστος Πατσιλίβας.
  • Ο Αλέκος Βουνάσης συνέστησε να μην αναζητά ο Δήμος την πρόοδο πίσω από επιχειρηματικά τράστ και από δωρητές αλλά με αγώνα και διεκδίκηση.
  • Η θέση της Παράταξης Βαλιώτη είναι απέναντι απο Αργειτάκο και Βουνάση για λόγους λειτουργικούς.
  • Ο "Πάτερ Φαμίλιας" του Συμβουλίου είναι ο Θέμης Πατσιλίβας.
  • Η "Υπουργός" της νέας "Κυβέρνησης" είναι η Γιωργία Δεδεδήμου.
  • Ο "Τσε Γκεβάρα" της Σπάρτης είναι ο Αλέκος Βουνάσης.