ΤΟΜΥ: «Πάρ μια βαθιά ανάσα... και κόψε το κάπνισμα»16-09-2019 13:27   

ΣΠΑΡΤΗ. Η 1η ΤΟΜΥ Σπάρτης την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιήσει  ενημέρωση για την «Διακοπή του Καπνίσματος», στον εξωτερικό χώρο της μονάδας (Όθωνος Αμαλίας 93) και στη πόλη της Σπάρτης.  Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ημέρας του Επισκέπτη Υγείας.
Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν ένα από τα επαγγέλματα υγείας που ασχολούνται κατ' εξοχήν με τα αντικείμενα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της δημόσιας υγείας, της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, είτε στην κοινότητα ή σε ατομικό επίπεδο. Με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις ασχολούνται είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο τομέα της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών με το σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση παροχής όλων των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το Κάπνισμα αποτελεί την μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, με τραγικό απολογισμό 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, αλλά και μία τραγικότερη πρόβλεψη ότι το 2025 δέκα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν από αίτια σχετιζόμενα με το κάπνισμα. Επιπλέον, επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος για καπνιστές και μη.  Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 890.000 θανάτους μη καπνιστών και από αυτούς οι 250.000 είναι παιδιά.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά και επιβεβαιωμένα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον βαθμό εθισμού και την συν-νοσηρότητα. Στη χώρα μας υπάρχουν οι δυνατότητες πολλαπλής θεραπευτικής παρέμβασης από τη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μέχρι και τη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά η ομάδα των καπνιστών που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα. Η συμβουλευτική παραίνεση και η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να αποτελούν μέλημα και φροντίδα κάθε ιατρού προς τον ασθενή του, έτσι ώστε να μειωθεί η έκταση της καπνιστικής συνήθειας και το μέγεθος της παγκόσμιας «επιδημίας» που αποτελεί το κάπνισμα.

Σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού αυτής της επιδημίας αποτελεί η εφαρμογή των μέτρων για την απαγόρευση του Καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους που νομοθέτησε αλλά δεν εφάρμοσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την 1η Ιουλίου 2009. Τέτοια μέτρα εφαρμόστηκαν σε πολλές γειτονικές μας χώρες, και έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές μετρήσιμες ευνοϊκές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

1η ΤΟΜΥ Σπάρτης
Πηγές:
https://www.psey.gr/
https://smokefreegreece.gr/

Ετικέτες: 1η ΤΟΜΥ Σπάρτης Κάπνισμα
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ