ΣΠΑΡΤΗ. Ακούγονται πολλά και έχουμε διαβάσει ακόμα περισσότερα τον τελευταίο καιρό για το project Vamvakou Revival. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Σπάρτη και τη γύρω περιοχή επισκέπτονται το όμορφο ορεινό χωριό για να δουν όλα αυτά που συμβαίνουν και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη ζωή τους μετοικώντας εκεί. Η οικονομική κρίση άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι νέοι άνθρωποι και οι νέες οικογένειες βλέπουν τη ζωή και τις προτεραιότητές τους και πολλοί φλερτάρουν με την ιδέα της αλλαγής. Γιατί αν κάτι μάθαμε από αυτή την κρίση είναι ότι η αλλαγή γίνεται όταν είναι ριζική και ότι το ρίσκο είναι δεδομένο είτε το παίρνουμε εμείς συνειδητά είτε όχι. Εκείνο που δίνει την αφετηρία πριν το πρώτο βήμα είναι το όνειρο και το όραμα και οι άνθρωποι που ονειρεύτηκαν την αναβίωση της Βαμβακούς, έκαναν ένα βήμα και ένα δεύτερο και ένα τρίτο.
Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Φεστιβάλ, «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» 2019, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα βήματα αυτά από το στόμα του Χάρη Βασιλάκου, ενός από τους εμπνευστές της αναβίωσης και ίσως του ανθρώπου που γνωρίζει καλύτερα τη διαδρομή από το όραμα στην πράξη. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Βασιλάκου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ιδρυτικού μέλους της Vamvakou Revival:

«Η αρχή …
Το 2012 έγινε η αρχή στην λογική μιας πολιτιστικής δραστηριοποίησης. Από το 2012 και για πέντε περίπου χρόνια στο χωριό μας πραγματοποιήθηκαν περίπου 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θελήσαμε να φτιάξουμε μια ταυτότητα ουσιαστικά και να χτυπήσουμε την πόρτα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η Βαμβακού είναι τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου και η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αρκούσε αυτή τη διασύνδεση για να αναπτυχθεί το χωριό μας. Στο τέλος του 2016 αρχές του 2017 έγινε η πρώτη συνάντηση στο Ίδρυμα. Μας υποδέχτηκε ο επικεφαλής των μεγάλων δωρεών ο κ. Ζερβάκης, ακολούθησε μια συνάντηση με τον πρόεδρο τον κύριο Δρακόπουλο. Γνωρίσαμε πολύ όμορφους ανθρώπους. Πολλές φορές μιλάμε για το Ίδρυμα και το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην οικονομική ενίσχυση. Σας το λέω με κάθε σοβαρότητα. Ότι το Ίδρυμα δεν είναι χρήματα. Το Ίδρυμα είναι όμορφοι άνθρωποι που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα αυτά και πως να ωφελούν και να λειτουργούν θετικά προς την κοινωνία. Υστέρα από δύο χρόνια εργασίας και σχεδιασμού το Δεκέμβριο του 2018 είχαμε την ανακοίνωση της έναρξης της συνεργασίας μας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Γραφειοκρατία…
Μέσα σε περίπου 50 ημέρες ανακαινίστηκαν 3 κτήρια στο χωριό. Χρειαστήκαμε όμως πέντε μήνες για τη γραφειοκρατία. Και νομίζω ότι είναι τουλάχιστον τραγικό να χρειάζεσαι πέντε μήνες γραφειοκρατίας και να θέλεις μόλις 50 ημέρες για να ανακαινίσεις από το μηδέν τρία κτήρια.

Τα βήματα…
Η δωρεά λοιπόν αυτή έχει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Είχαμε δηλαδή να πατήσουμε πάνω σε τρείς άξονες. Ο ένας άξονας είναι ο αγροτουρισμός, ο άλλος άξονας είναι η αγροτική παραγωγή και ο τρίτος άξονας είναι η καινοτομία. Σε ότι τις αγροτουριστικές υποδομές, να σας πω ότι ήδη λειτουργεί ένα εστιατόριο, ένα καφέ, το σχολείο μας το οποίο είναι και ο μεγάλος στόχος μας. Το σχολείο, θέλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, σε μερικά χρόνια να ανοίξει ξανά. Αυτός θα είναι και ο μεγάλος στόχος του εγχειρήματος. Να χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχουν έρθει οικογένειες στο χωριό, έχουν αποφασίσει να μείνουν εκεί, να δραστηριοποιηθούν και φυσικά να αναπτύξουν τις οικογένειές τους.
Πέρα από αυτά έχουν καθαριστεί τα ορειβατικά μονοπάτια, τα ποδηλατικά μονοπάτια υπάρχουν πλέον ηλεκτροκίνητα ποδήλατα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επισκέπτης. Μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο μπάσκετ, τα γραφεία μας ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. Και φυσικά πάμε στα επόμενα βήματα.
Τα επόμενα βήματα αφορούν κυρίως στην αγροτική παραγωγή, επειδή όπως σας είπα και στην αρχή δεν το έχουμε ξανακάνει. Η λογική και της ομάδας μας της Βαμβακού revival αλλά και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς, με τα πανεπιστήμια με όλους εκείνους που είναι γνώστες. Συνηθίζουμε στην Ελλάδα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Ο καθένας είναι ειδικός σε αυτό που έχει σπουδάσει, σε αυτό που έχει κληθεί να φέρει σε πέρας.
Θέλουμε να γίνει η απαιτούμενη μελέτη στην περιοχή, να δούμε τι τελικά ευδοκιμεί στο χωριό μας ώστε να μπορέσουμε να πάμε ένα θέμα παραπέρα. Επίσης στο κομμάτι του αγροτουρισμού στον επόμενο χρόνο θα έχουμε έτοιμους και τους ξενώνες για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες. Μέχρι στιγμής λειτουργούμε στη λογική του μονοήμερου προορισμού.
Περίπου στα μέσα του Οκτώβρη το σχολείο μας θα μετεξελιχθεί σε τεχνολογικό κέντρο, ήταν μια πρόταση του κυρίου Δρακόπουλου η οποία άρεσε σε όλους και όπως φαίνεται παίρνει σάρκα και οστά. Ένας πολύ σοβαρός τεχνολογικός εξοπλισμός έρχεται στα μέσα του Οκτώβρη. Συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή και ανθρώπους του πολιτισμού και συνεργάτες του Ιδρύματος και έκτος Ελλάδας που θέλουν να βοηθήσουνε σε αυτό το εγχείρημα.
Κάπως έτσι δημιουργείται ένα πακέτο αγαθών που θα φτιάξουν τα κίνητρα για να έρθει ο κόσμος στη Βαμβακού και να αναβιώσει το χωριό με την πραγματική σημασία της έννοιας. Δεν θέλουμε ένα χωριό αμιγώς τουριστικό. Ο τουρισμός θα είναι ένα από αυτά που ήδη γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται στο χωρίο μας τα επόμενα χρόνια.

Οι αγκαλιές…
Θέλουμε προτάσεις θέλουμε ιδέες θέλουμε ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Συνηθίζω να λέω ότι οι αγκαλιές είναι δωρεάν , το λέω για να αγκαλιάσετε αυτό το εγχείρημα. Εμείς εκεί θα ήμαστε και θα σας περιμένουμε.»