ΣΠΑΡΤΗ. Συγκλονιστικό. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη», στη Σπάρτη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν την κύρια τροφή των Αρχαίων Σπαρτιατών, τον Μέλανα Ζωμό. Την τροφή που λέγεται ότι μαζί με την Σπαρτιατική εκπαίδευση κρατούσε τους Σπαρτιάτες αήττητους.
Το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Κτήμα Νερόμυλος και επιχειρήσεις της Σπάρτης απέδωσε όσο πιο πιστά μπορούσε τον Μέλανα Ζωμό.

Ο γνωστός με την ονομασία μέλας (μέλανας) ζωμός, ήταν ένας ζωμός από χοιρινό και αποτελούσε την κύρια τροφή των Σπαρτιατών πολεμιστών. Ο Πλούταρχος υποστηρίζει πως «ανάμεσα στα πιάτα, αυτό που έχαιρε της μεγαλύτερης εκτίμησης ήταν ο μέλας ζωμός, μάλιστα σε τέτοιο σημείο που οι ηλικιωμένοι δεν αναζητούσαν καθόλου το κρέας. Το άφηναν για τους νεότερους και δειπνούσαν μονάχα με τον ζωμό που τους παρείχαν».

Έσφαζαν τον χοίρο και φρόντιζαν με μεγάλη επιμέλεια να μαζέψουν το αίμα του μέχρι ρανίδος. Το αίμα το ανακάτευαν με ξίδι για να μην πήξει. Κατόπιν τηγάνιζαν κρέας και λίπος και μέσα σ’ αυτό έριχναν νερό. Μόλις το νερό άρχιζε να βράζει ανακάτευαν μέσα σ’ αυτό αλεύρι κρίθινο και προσέθεταν λίγο - λίγο το αίμα με το ξύδι. Εν συνεχεία και ενώ συνέχιζε το βράσιμο έριχναν νερό ώστε να διατηρείται πάντα αραιά πηχτό, υδαρές. Όταν το παρασκεύασμα δεν απορροφούσε άλλο νερό σήμαινε πως είχε βράσει και ήταν κατάλληλο για σερβίρισμα. Το συνόδευαν με κριθαρένιο ψωμί. Συχνά έριχναν τυρί και ξερά σύκα.

Στο Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Σπαρτιατών, τηρουμένων των αναλογιών, ο Μέλας Ζωμός παρασκευάστηκε πάνω στην ίδια διαδρομή - συνταγή και αποκλειστικά με υλικά λακωνικής παραγωγής.

Χοιρινό ποντίκι από το Κέντρο Φρέσκου Χοιρινού Τσικάκης – Γιαννόπουλος. Ξύδι απο κρασί. Κριθαραλεύρο, τυρί σφέλα Πάρνωνα απο το Κατάστημα Τυροκομικών Π. Φλώρος και βιολογικά ξερά σύκα απο τον Ν. Παπαδάκο / Lithos. To ψωμί είτε από κριθάρι είτε από αλέυρι ΖΕΑ από το Αρτοποιίο Μάζη. Τέλος το κρασί που ολοκλήρωνε την γαστρονομική αυτή αναδρομή ήταν από τους Αμπελώνες Γιαννόπουλου.

Η επιτυχία ήταν τέτοια που πλέον καθιερώνεται ως το πιάτο του Φεστιβάλ «Σπάρτη. παγκόσμια πόλη» μιας και θα αποτελέσει το κέντρο Γαστρονομικού Συμποσίου στο Φεστιβάλ του 2020.

Να σημειωθεί ότι το γαστρονομικό ταξίδι συνεχίστηκε με το έθιμο των χοιρινών να περνά στο Παστό και το Λουκάνικο Σπάρτης και να καταλήγει στην γνωστή παραδοσιακή φουρνισμένη μπουζοπούλα.
To Φεστιβάλ του 2020 θα είναι αφιερωμένο στη Μάχη των Θερμοπυλών με την συμπλήρωση 2.500 χρόνων.