ΑΘΗΝΑ. Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.) στη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (12/9/2019) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο Υπουργός έκανε σαφές ότι τη συγκεκριμένη εθνική στρατηγική πρέπει να χαράξει η Ε.Δ.Ο.Ε. και το Υπουργείο θα την υπηρετήσει με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης ζήτησε να του κατατεθεί άμεσα τεκμηριωμένη πρόταση για την καθιέρωση ανταποδοτικής εισφοράς στο ελαιόλαδο υπέρ της ΕΔΟΕ, στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικά με το προϊόν, πλην των ελαιοπαραγωγών, η οποία θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, καθώς και δράσεις της Οργάνωσης για το προϊόν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ορθών πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας οι οποίες επηρεάζουν το τελικό προϊόν, ο κ. Βορίδης κατανόησε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων σε θέματα όπως η καταπολέμηση του δάκου.