ΣΠΑΡΤΗ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σας ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και εκείνες που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω στη Δυναμική της Ομάδας

Ομάδα, ονομάζουμε ένα δυναμικό σύνολο ατόμων βασισμένο στην αλληλεξάρτηση ανάμεσα στα μέλη του. Για να χαρακτηριστεί ένα σύνολο ατόμων ως ομάδα πρέπει α) τα άτομα να έχουν κοινή ταυτότητα και κοινό στόχο, β) να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών και γ) το σύνολο να χαρακτηρίζεται από έντονη δυναμική. Μια ομάδα είναι λειτουργική μόνο όταν είναι δυναμική, δηλαδή, όταν μεγαλώνει και εξελίσσεται.

Κάθε ομάδα αποτελεί ένα σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει επιμέρους υποσυστήματα και συγχρόνως είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο υπερσύστημα με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση.

Η ανάγκη ένταξης σε ομάδα, αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις ανάγκες του ατόμου, καθώς του επιτρέπει να αισθάνεται αγαπητό και αποδεκτό, το βοηθά να σχηματίσει μια απαρτιωμένη εικόνα εαυτού, να γνωρίσει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, να κοινωνικοποιηθεί και να συνεργάζεται, να οριοθετεί και να οριοθετείται. Το σχολείο, ως πρωταρχικός φορέας κοινωνικοποίησης, καλύπτει την ανάγκη αυτή των μαθητών, μέσα από την ένταξή τους στην ομάδα της σχολικής τάξης.

Γίνεται επομένως φανερό ότι ο εκπαιδευτικός κάθε βαθμίδας οφείλει να είναι εξοικειωμένος με τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων καθώς και με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται και λειτουργούν μέσα σε αυτές, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο του συντονιστή της ομάδας της τάξης του.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή των εκπαιδευτικών, το Κέντρο Πρόληψης Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργάνωσε, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών με θέμα «Εκπαίδευση στη Δυναμική της Ομάδας», με συντονίστριες την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο και την Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική Λειτουργό. Το Σεμινάριο απευθύνεται στους Εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και θα έχει συνολική διάρκεια 12 ημερών (48 ωρών), που θα κατανεμηθούν σε δύο τετραήμερες και δύο διήμερες εκπαιδευτικές συναντήσεις. Το πρώτο τετραήμερο ολοκληρώθηκε στις 3, 4, 5, και 6 Σεπτεμβρίου και περιλάμβανε θεωρητική κατάρτιση και βιωματικές ασκήσεις πάνω στη Δυναμική της Ομάδας. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο εκπαιδευτικό τετραήμερο στις 16,18,21 και 23 Οκτωβρίου καθώς και δύο διήμερες συναντήσεις αφιερωμένες στην εποπτεία και τη συζήτηση πρακτικών εφαρμογών των τεχνικών στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί οι συμμετέχοντες. Όλες οι συναντήσεις υλοποιούνται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Βιωματικό Σεμινάριο Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Μολάων

«Φροντίζομαι για να φροντίζω»

Η φροντίδα των ασθενών αποτελεί ένα λειτούργημα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Προϋποθέτει επιστημονική κατάρτιση αλλά και μεγάλα αποθέματα ψυχικής ενέργειας, επιμονής και υπομονής, ψυχραιμίας και ετοιμότητας καθώς και ικανότητα ενσυναίσθησης και συνεργασίας. Κυρίως όμως προϋποθέτει σεβασμό στον άνθρωπο και πίστη στην ικανότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες και να εξελίσσεται.

Για να ανταποκριθούν στον ιδιαίτερα απαιτητικό λειτούργημά τους οι Νοσηλευτές χρειάζονται συνεχή ανατροφοδότηση και ενίσχυση. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτή, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργανώνει, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μολάων, Βιωματικό Σεμινάριο Νοσηλευτών βασισμένο στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση, με συντονίστριες την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο και την Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική Λειτουργό. Το Σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί σε 8-10 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας δυόμιση ωρών εκάστη, στο χώρο του Νοσοκομείου Μολάων.

Παρέμβαση σε γονείς:

Σε συνεργασία με κ. Λιάρου Ευσταθία, Δήμαρχο του Δ. Ελαφονήσου και την κ. Τσάπαλα Μαρία από τον Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ελαφονήσου, διοργανώνουμε μια ομιλία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης προς τους γονείς με τίτλο: «Άγκυρα Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας το άγχος», που θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Σκηνής του Δημοτικού σχολείου Ελαφονήσου, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα: 6:00 το απόγευμα, με εισηγήτρια την ψυχολόγο κα Παπαδοπούλου Ιωάννα.

Παρέμβαση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Γυμνασίου Ελαφονήσου κ. Κρανιδιώτη Βαρβάρα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, ψυχολόγος, θα πραγματοποιήσει βραχεία βιωματική παρέμβαση, στους μαθητές του Γυμνασίου Ελαφονήσου στη θεματική «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού»