«Πολυσύνθετο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά δεν υπάρχει άλλοθι για την αδιαφορία, που επέδειξε η απελθούσα Κυβέρνηση στην αξιοποίηση των σχετικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπισή της»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ευκαιρία για αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής χαρακτήρισε η Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή τη φιλική προς το περιβάλλον Γεωργία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα σε μια χώρα με τα εδαφοκλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τη συγκεκριμένη διάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα και τις απαιτήσεις της αγοράς για Climate Smart Agriculture προϊόντα.
Η κ. Αραμπατζή, κατά το χαιρετισμό της την Κυριακή (8/9) στην εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις για τον Πρωτογενή Τομέα και Μέτρα Στήριξης», της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, στη ΔΕΘ, τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ, υπό το πρίσμα μάλιστα της διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής 2021-2027.
Συνδέοντας το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ «Ανάπτυξη για όλους» με τις προκλήσεις στον Πρωτογενή Τομέα, η Υφυπουργός ανέφερε:

«Αγροτική Ανάπτυξη για όλους. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο, αυτή είναι η Προτεραιότητα του Υπουργού μας του κ. Μάκη Βορίδη και του ίδιου του Πρωθυπουργού: πολιτική ανάταξης του αγροδιατροφικού τομέα, με επιχειρηματικό και κοινωνικό πρόσημο, φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου για την πολυπόθητη αύξηση της παραγωγής και τους εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων» και πρόσθεσε με έμφαση ότι ισχυρός αγροδιατροφικός τομέας δεν σημαίνει μόνο ευημερούσα ελληνική οικονομία αλλά και κοινωνία, αφού διατηρεί τη συνοχή της ελληνικής υπαίθρου και των εθνικά ευαίσθητων περιοχών.

«Στόχος μας, η γεωργία της χώρας να γίνει ξανά ανταγωνιστική, μετά την «επίθεση» που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια από την εξοντωτική φορολόγηση, την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, την πιστωτική ασφυξία, την σκανδαλώδη υπο-αξιοποίηση και κακοδιαχείριση των πόρων του ΠΑΑ (το μέτρο 17, για την επιδότηση ασφαλίστρου με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, βρέθηκε στα «αζήτητα»!), την εξίσου επικίνδυνη υπο-αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας με απορροφήσεις –σήμερα, εν έτει 2019- κάτω του 15%, την μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων».

«Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνησή μας για να υπογράψει, μόλις προχθές, με διαδικασίες fast track, τη συμφωνία Σύστασης Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενώ μετά από 4,5 χρόνια θα έπρεπε η χώρα να υπογράφει συμβάσεις με τους αγρότες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως…» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου» για να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες: «Προέρχομαι από έναν Νομό κατ’ εξοχήν αγροτικό, τις Σέρρες και γνωρίζω και από τις περιοδείες μου τα τελευταία χρόνια σ’ όλη τη χώρα, ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, πως οι παραγωγοί είναι ρεαλιστές. Και δεν αξιώνουν, παρά τα αυτονόητα, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αλιεία, τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία η Υφυπουργός επισήμανε πως αυτές γίνονται όλο και πιο αισθητές στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη και υπογράμμισε: «Η Γεωργία είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, που επηρεάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις δύο κινητήριες δυνάμεις στον πλανήτη σήμερα: την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Κι αν η πρώτη προκαλεί την εμφάνιση ενός νέου προστατευτισμού, στο περιβάλλον ούτε σύνορα υπάρχουν ούτε τείχη μπορούν να υψωθούν» τόνισε.

Στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για την κλιματική αλλαγή, αν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή, ποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος και αν, ως χώρα, πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη ή στην άμβλυνση των επιπτώσεών της, η Υφυπουργός προέβη σε τρεις επισημάνσεις:

• Παρότι το θέμα είναι πολυσύνθετο, δεν δικαιολογείται η αβελτηρία, που επέδειξε η απελθούσα Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μέτρα του ΠΑΑ όπως το 17 ή το 8.4 για την προστασία των δασών ύψους 245 εκατ. Ευρώ και ειδικά το μέτρο 8.4 για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση

• Οι αποζημιώσεις επαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ – ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες – επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση.

• Η άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία, αποτελεί, πέραν των άλλων, και έναν από τους εννέα στόχους-προϋποθέσεις έγκρισης του Εθνικού μας Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2021.

Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε λοιπόν ιστορική ευκαιρία το Σχέδιο αυτό αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα σε πρωτοβουλίες που ούτως ή άλλως είναι αναγκαίες για τον αγροδιατροφικό τομέα. Την αξιοποίηση, επιτέλους, της έρευνας και της Γεωργίας Ακριβείας, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αξιοποίηση της βιοοικονομίας (ειδικά των αποβλήτων της κτηνοτροφίας και των υπολειμμάτων των καλλιεργειών) και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη αλιεία, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας.

Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και ειδικά των αγροτών, πρότεινε να υιοθετηθεί μια ισορροπημένη δέσμη υποχρεωτικών και προαιρετικών μέτρων και παρεμβάσεων, έξω από τη λογική των «απαγορεύσεων», που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο αντίθετο αποτέλεσμα.