ΣΠΑΡΤΗ . Πολλά γράφονται κατά καιρούς για το νέο Μουσείο της Σπάρτης. Ένα νέο κτήριο που θα μπορεί να στεγάσει τον ιστορικό θησαυρό μιας πόλης – κράτους της αρχαιότητας, σε όλο της το μεγαλείο. Μέχρι σήμερα όμως λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης στο κέντρο της πόλης. Σε ένα μικρό κτήριο για το εύρος της ιστορίας της Σπάρτης, που παρόλα αυτά όμως επισκέπτονται καθημερινά τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης βρίσκεται σε έναν πολύ όμορφο κήπο στο κέντρο της πόλης στη συμβολή των οδών Αγίου Νίκωνος και Λυκούργου. Πρόκειται για ένα κτήριο που άρχισε να οικοδομείται το 1874 και είναι το πρώτο κτήριο της Ελλάδας που σχεδιάστηκε και χτίστηκε εξ αρχής ως επαρχιακό Μουσείο. Φαίνεται ότι η ανάγκη στέγασης της ιστορίας της Σπάρτης είναι διαχρονικά ξεκάθαρη και σθεναρή. Το πρώτο κτίσμα ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα και περιλάμβανε δύο αίθουσες. Το 1950 έγινε συντήρηση του κτηρίου που δεν υπέστη καμία ζημιά κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και εξοικονομήθηκε επιπλέον χώρος. Το 1960 λόγω έλλειψης χώρου τα μεγάλα αγάλματα του Μουσείου μεταφέρθηκαν στον κήπο ενώ τα χρόνια από το 1970 και μετά το πλήθος των ευρημάτων λόγω της πληθώρας των ανασκαφών έκαναν την ανάγκη δημιουργίας του νέου Μουσείου επιτακτική.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης έχει σήμερα επτά αίθουσες συνολικής έκτασης 500 τ.μ. στο οποίο εκτίθενται λίγα από τα πολυάριθμα ευρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ενεπίγραφες στήλες ρωμαϊκών χρόνων, εκθέματα από το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και του ναού του Απόλλωνα Αμυκλών, γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων, ψηφιδωτά ακόμα και ευρήματα προϊστορικών χρόνων είναι κάποια από όσα μπορεί κάποιος να δει σήμερα στο Μουσείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης λειτουργεί καθημερινά 8.30 με 16:00 εκτός Τρίτης - όπως και του Μουσείο της Ακρόπολης της Αθήνας - και έχει είσοδο 2 ευρώ.