ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης ΥΠΑΑΤ του Σύριζα κ. Σταύρος Αραχωβίτης τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε δηλώσεις και παρεμβάσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Δήλωση
Σχετικά με τις αναφορές της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για ζημιές στην αγροτική παραγωγή

«Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, σχετικά με το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για ζημιές στην αγροτική παραγωγή, την ενημερώνουμε ότι η μη ενεργοποίηση του αντίστοιχου Μέτρου (Μέτρο 17 του ΠΑΑ) οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο γεγονός ότι το μέτρο στο οποίο αναφέρεται τόσο ο Επίτροπος όσο και η κ. Καϊλή δεν μπορούσε να υποστηριχθεί από τις αναγκαίες μελέτες και τα απαραίτητα δεδομένα για την εφαρμογή του, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ίδιας της Επιτροπής που ελήφθησαν το Δεκέμβριο 2014! Σε καμία λοιπόν περίπτωση -όπως επιχειρεί η κα Καϊλή- οι ελλείψεις που διαπίστωσε το 2014 η Επιτροπή δεν μπορούν να αποδοθούν σε ολιγωρία ή ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της κας Καϊλή, τις σημαντικές αυτές ελλείψεις έως το 2014, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε ώστε η χώρα να τις καλύψει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε - όπως με πολλές άλλες εκκρεμότητες (δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο) - να προκηρύξει την απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη που ήταν ουσιαστική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Μέτρου αλλά και προς όφελος των αγροτών και του ΕΛΓΑ, που μετά τις τωρινές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ τίθεται ξανά σε κίνδυνο.
Έτσι, η επισφάλεια της έγκρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη το 2014 λόγω των διάτρητων μέτρων, ξεπεράστηκε και από τον Δεκέμβριο του 2015 η χώρα υλοποιεί με επιτυχία το ΠΑΑ, εξασφαλίζοντας 4.7 δις. ευρώ κοινοτικούς πόρους. Ταυτόχρονα όμως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις κάλυψης του διάτρητου υποστηρικτικού πλαισίου του 2014, ούτως ώστε σύμφωνα και με την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε Ph. Hogan στην ερώτηση της κας Καιλή «οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους».»

Επιστολή
Σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας για το Ταμείο εγγυήσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Προς τον ΥΠΑΑΤ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Ευχαριστώ για τη πρόσκλησή σας στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύστασης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί μέσω αυτής αναγνωρίζεται στο πρόσωπο μου και στου πρ. ΓΓ Χ. Κασίμη το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα.
Η δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων πρόκειται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αγροτών που, μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, βιώνουν βίαια την έλλειψη ρευστότητας.
Σαν απελθούσα Κυβέρνηση πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό έργο, δεδομένων των συνθηκών, στον αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προβλημάτων. Ένα έργο που, δυστυχώς, πολλές φορές έτυχε από τη πλευρά της ΝΔ μιας μηδενιστικής, άδικης και ισοπεδωτικής κριτικής.
Γνωρίζετε ασφαλώς ότι το είδος της αντιπολίτευσης που έχουμε επιλέξει είναι αυτό της γόνιμης αντιπαράθεσης θέσεων και προτάσεων προς όφελος των αγροτών, έξω από στείρες και ισοπεδωτικές λογικές».


Δήλωση
Σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες

«Τα ψέματα τελείωσαν νωρίς και οι τελευταίες ελπίδες διαψεύστηκαν. Λίγους μήνες μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 13% στο 6%, την πρώτη προσπάθεια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση της ρευστότητας για τους αγρότες, η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται με την πρώτη της προσπάθεια να ακυρώσει τις μειώσεις αυτές.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα επιδεινώσουν την κατάσταση των αγροτών, κτηνοτρόφων και ΤΟΕΒ, που λόγω των δυσμενών συνθηκών παραγωγής, έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αλλά και δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν για τη ΔΕΗ.
Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι το λάθος μέτρο την πιο λάθος στιγμή».

Ερώτηση
Σχετικά με το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους στη Βουλή

«Το είδος ψαριού «λαγοκέφαλος» και άλλα χωροκατακτητικά ξένα είδη έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας, επηρεάζοντας δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων. Παράλληλα αποτελεί τοξικό είδος με ισχυρή νευροτοξίνη στους ιστούς που το καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο λαγοκέφαλος έχει εγκατασταθεί και στις ακτές της Ελλάδας, ενώ εντονότατο είναι το πρόβλημα στις ακτές της Κρήτης, όπου συνεχώς καταγράφονται περιστατικά ακόμα και «επίθεσης» των συγκεκριμένων ψαριών σε λουόμενους.
Με ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος που κατατέθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογράφουν ο βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης και άλλοι εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Συρμαλένιος Νίκος και Χρηστίδου Ραλλία) θέτουν το ζήτημα και ζητούν να παρθούν κατάλληλα μέτρα, καθώς σύμφωνα και με τον κανονισμό ΕΕ αριθ. 508/2014 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συµµετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας όπως η αποκατάσταση συγκεκριµένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιµων αλιευτικών αποθεµάτων, συµπεριλαµβανοµένης της επιστηµονικής προετοιµασίας και αξιολόγησής τους.
Στη συνδιάσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Σεπτέμβρη του 2018, μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και του τότε Υπουργού ΑΑ&Τ Στ. Αραχωβίτη, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η χώρα μας, έθεσε το θέμα την προστασίας της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες), όπως είναι και ο λαγοκέφαλος.
Για αυτούς τους λόγους ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την εφαρμογή στρατηγικής για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση του λογοκέφαλου;
2. Έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στην χαρτογράφηση, την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών;
3. Υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν, είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης;»