ΣΠΑΡΤΗ. Θα ήθελες να ενημερωθείς για τα προγράμματα που «τρέχουν» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Λακωνίας;

Θα ήθελες να μάθεις τι ώθησε τους ανθρώπους που «αναβιώνουν» το χωριό Βαμβακού με ένα μοναδικό και αξιοπρόσεκτο τρόπο;

Θα ήθελες να γνωρίζεις τι εστί «Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» και που στοχεύει;
Είσαι προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ώρα 20:00, στο Κτήμα Νερόμυλος, στις Αμύκλες Σπάρτης.

Θα δεις επίσης την προσπάθεια ενός εκδοτικού οίκου να κρατήσει ψηλά την λακωνική βιβλιογραφία. Θα διαπιστώσεις τη σημασία που έχει όταν 60 χορευτές από την Σπάρτης ενώνουν τα χέρια να αναβιώσουν την παράδοση της Μακεδονίας, της Θράκης και των Κυκλάδων μας.

Θα ακούσεις πως μουσικοί και τραγουδιστές, που γυρίζουν την Ελλάδα, διασώζουν την παράδοση. Θα γευθείς την παράδοση της Σπάρτης από την εποχή του Μέλανα Ζωμού έως το έθιμο της παραδοσιακής Μπουζοπούλας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για εσένα που ανοίγεις το βήμα σου και το βλέμμα σου στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Είτε ανήκεις στον κύκλο των απλών πολιτών, είτε των αρχών, είτε των επισκεπτών αυτής της πόλης, μπορείς να βιώσεις όμορφα, αυθεντικά και κατανοητά συναισθήματα και εμπειρίες.

Σε περιμένουμε, στο φιλόξενο «Κτήμα Νερόμυλος», εσένα και την παρέα, τη συντροφιά ή την οικογένειά σου. Για να αποτελέσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη, συντονισμένη, "έξυπνη", κοσμοπολίτικη και δυναμική παρέα…
Το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» αντιστέκεται στην απορύθμιση, στην αναβλητικότητα, στον ωχαδερφισμό και σε καλεί να δώσεις το «παρόν» το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Πάντα υπάρχει ο χρόνος στη ζωή και ο χώρος στη δράση για να είσαι συμμέτοχος και ηθικός αυτουργός στην προσπάθεια για καλύτερες ημέρες.
Την φθινοπωρινή εκδήλωση του Φεστιβάλ στηρίζει το Επιμελητήριο Λακωνίας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πάρνων», ο Δήμος Μονεμβάσιας και ο Δήμος Ευρώτα.

Συμμετέχουν ο διευθυντής της "Πάρνων" α.ε. Μαρίνης Μπερέτσος, ο εκπρόσωπος του Vamvakou Revival Χάρης Βασιλάκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπαρτιατών Ηλίας Μπόνος, ο εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης, η δημοσιογράφος Χρυσάνθη Κοτσάφτη, η δρ. Φιλοσοφικής Μεταξία Παπαποστόλου. Επίσης ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων» και ο Πολιτιστικός, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σπάρτης «Χοροδρόμοι». Εμφανίζεται 5μελής Παραδοσιακή ορχήστρα. Συντονίζει η Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου, Συνεργάζεται η Νικολέτα Κουκούτση.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Κέντρο Φρέσκου Χοιρνού Κρεάτος «Τσικάκης – Γιαννόπουλος» α.ε. και το Κτήμα Νερόμυλος.

Επίσης στηρίζουν οι Αμπελώνες Γιαννόπουλου, η εταιρεία Sofos tecnologies, η εταιρεία Κανελλάκης Ηλίας Χωματουργικές Εργασίες, η εταιρεία Κοντογιάννος Silk, o Συνεταιρισμός Αμυκλών «Λακωνία», τα Φυτώρια «Κωνσταντίνος Χιώτης», η Κρυσταλλοδυναμική «Μπατσάκης», η Φάρμα «Σκαφιδά», η Βιομηχανία Ξύλου «Συναδινός» και η επιχείρηση εστίασης Yayas Kitchen.

Υποστηρίζουν ακόμα οι εταιρείες και επιχειρήσεις Βεκράκος Εξοπλισμοί, Φλώρος Αλλαντικά – Τυροκομικά, Νόησις Κέντρο Ειδικών Θεραπειών, Lithos – N. Παπδάκος, Μoose Language Schools και Αρτονιστιμιές Μάζη.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η τηλεόραση «Μεσόγειος», το ραδιόφωνο «Πολιτεία», η ιστοσελίδα Νοtospress.gr και το ραδιόφωνο Notos 94.9.

Tην διοργάνωση έχει ο Σύνδεσμος Σπαρτιατών «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη».