ΣΠΑΡΤΗ. Μήνας μετακόμισης ο Σεπτέμβρης με τα ενοικιαστήρια στο κέντρο της πόλης να πληθαίνουν. Η αγορά ενοικίασης μικρών διαμερισμάτων είναι στο επίκεντρο της προσοχής με τους φοιτητές που έρχονται στην Σπάρτη να αναζητούν καθημερινά το σπίτι που θα τους στεγάσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Παρόλη την αναστάτωση με την πληθώρα των διαμερισμάτων που ξενοικιάστηκαν μαζικά με τη λήξη του περασμένου ακαδημαϊκού έτους και την αποχώρηση της Νοσηλευτικής σχολής από τη Σπάρτη, η καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με συγκρατημένη αισιοδοξία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων συνήθως αναλαμβάνουν μόνοι τους την ενοικίαση της ιδιοκτησίας τους και ένα μικρότερο ποσοστό απευθύνεται στα μεσιτικά γραφεία της πόλης. Το notosperss επικοινώνησε ενδεικτικά με κάποια από τα μεσιτικά γραφεία της πόλης και ζήτησε την γνώμη τους για το θέμα.

Ο κ. Χρήστος Πριστούρης ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Spartaland, μας ενημέρωσε για την κατάσταση με τα μικρότερα προς ενοικίαση διαμερίσματα. «Όλα τα καινούρια διαμερίσματα, έχουν ενοικιαστεί. Όλα όσα ξενοικιάστηκαν με την αποχώρηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποχώρησαν όλοι οι φοιτητές όχι μόνο ένα έτος της σχολής. Η αναστάτωση ήταν μεγάλη. Αλλά φαίνεται ότι το κενό καλύφθηκε με τους φοιτητές της σχολής της Φυσικοθεραπείας που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στην Σπάρτη. Υπάρχουν ακόμα διαμερίσματα, νομίζω ότι με μία ακόμα σχολή θα ήμασταν πλήρης.»

Σύμφωνα τον ιδιοκτήτη του Spartaland, oι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 180 έως 200 ευρώ για τα επιπλωμένα studio έως 35 τετραγωνικά. Από 220 έως 250 ευρώ είναι το μηνιαίο τίμημα για τα επιπλωμένα διαμερίσματα των 50 τετραγωνικών μέτρων.

«Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε σαφή εικόνα», τονίζει ο κύριος Παναγιώτης Τσιμπίδης του Grad Sparta και συνεχίζει, «είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ιδιωτών που ενοικιάζουν μόνοι τους μικρά διαμερίσματα. Δεν ξέρουμε αν η αγορά θα απορροφήσει τα διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα. Το σίγουρο είναι ότι η προσφορά είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη ζήτηση και πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη για να έχουμε σαφή εικόνα».

Διαφορετική φαίνεται να είναι η κατάσταση στην Καλαμάτα. Η διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να είναι ανεβασμένες.

Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών που φτάνουν στην Καλαμάτα για σπουδές από άλλες πόλεις της χώρας φαίνεται να εντείνετε. Νέες κατασκευές δεν υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή λόγω της γενικότερης ανάπτυξης της πόλης, πολλοί κάτοικοι της Πελοποννήσου φαίνεται να μετοικούν στην Καλαμάτα ανεβάζοντας τη ζήτηση στα ακίνητα. Τέλος η αύξηση της χρήσης του airbnb έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση και παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τιμής των ακινήτων.

Οι τιμές των μικρών διαμερισμάτων στην Καλαμάτα είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στη Σπάρτη. Το μηνιαίο αντίτιμο για μία γκαρσονιέρα στην Καλαμάτα κυμαίνεται από 200€ μέχρι 250€, ένα δυάρι διαμέρισμα από 250€ μέχρι 350€ και τα καινούρια τριάρια μπορούν να φτάσουν έως και τα 500 ευρώ.