ΛΑΚΩΝΙΑ. «Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ». Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για να σηματοδοτήσει την πορεία που οραματιζόταν για το νέο τότε κόμμα. Το ημερολόγιο έγραφε 3 Σεπτέμβρη 1974.

Σήμερα 45 χρόνια μετά το notospress επικοινώνησε με εκείνους που εκπροσώπησαν το ΠαΣοΚ στη Λακωνία για μοιραστούν με τους αναγνώστες μας τις δικές τους σκέψεις για την ημέρα.

Λεωνίδας Γρηγοράκος

«Η συμβολή και η συνδρομή του ΠΑΣΟΚ να “βγει η χώρα στο φως”

Σήμερα γιορτάζουμε 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι γεγονός ιστορικό όχι μόνο για το ίδιο το κόμμα αλλά και για την πολιτική πορεία της χώρας. Το ΠαΣοΚ γεννήθηκε σε μια ιστορική στιγμή, όπου η ίδια η ελληνική κοινωνία, εξερχόμενη από τη σκοτεινή περίοδο της Χούντας, είχε ανάγκη να γυρίσει σελίδα στην Ιστορία της.

Οι αρχές και οι αξίες που εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την απελευθέρωση του πολίτη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα και την εθνική ανεξαρτησία παραμένουν αναλλοίωτες και διαχρονικές.

Το έργο και η προσφορά του ΠαΣοΚ ούτε διαγράφεται ούτε αμαυρώνεται. Η εθνική συμφιλίωση, η ανεξάρτητη πατριωτική εξωτερική πολιτική, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή πολιτική και η ένταξη στην ευρωζώνη, η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εκδημοκρατισμός του κράτους και των δημόσιων θεσμών, η εξίσωση των δύο φύλων, η προοδευτική αναμόρφωση του αστικού δικαίου, η δημιουργία ανεξάρτητων αρχών και αναγκαίων για το κράτος θεσμών (ΑΣΕΠ, Συνήγορος του Πολίτη, κ.α.), το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κοινωνική πρόνοια, το ΕΚΑΣ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η αναμόρφωση της Παιδείας και του τρόπου λειτουργίας των Πανεπιστημίων, η διοικητική αποκέντρωση, η ισχυρή αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΠ, τα μεγάλα έργα υποδομής αποτελούν ζωντανή παρακαταθήκη της παράταξης.

Το «κύμα» της αλλαγής και το «ρεύμα» του εκσυγχρονισμού, που το ΠαΣοΚ ενσάρκωνε και εκπροσωπούσε «έβγαλαν» την Ελλάδα από το βαλκανικό περιθώριό της, φέρνοντάς την στον «κύκλο» των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπου της αξίζει να βρίσκεται.»

Γιώργος Πουλοκέφαλος:

«H 3H Σεπτέμβρη 1974 είναι η ημερομηνία σταθμός που σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλη την πολιτική ιστορία του προοδευτικού κινήματος στην πατρίδα μας !

Εκείνη η διακήρυξη σηματοδότησε Αρχές και Αξίες υπόβαθρα για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας , της Κοινωνικής Δικαιοσύνης , του διαχρονικού αιτήματος για Αλλαγή.

Σήμερα οι αναφορές αυτής της διακήρυξης παραμένουν επίκαιρες για να υπενθυμίζουν στους μη προνομιούχους αυτού του τόπο το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

Η 3η Σεπτέμβρη εξακολουθεί σε πείσμα των καιρών της λήθης και της απαξίωσης, να παραμένει και παρακαταθήκη και πυξίδα για την σύγχρονη Ελλάδα.

Η ανατροφοδότηση και ο αναστοχασμός σε εκείνες της Αξίες θα μας βοηθήσει να ξαναμπούμε σήμερα πάλι στο μονοπάτι της πολιτικής σκέψης χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Γιατί η ελευθερία θέλει Αρετή , τόλμη, ιδρώτα και δουλειά.

Σταθερές για μια ηρωική έξοδο από το συλλογικό ραγιαδισμό που κατακλύζει σήμερα την κοινωνία μας!»

Αναστασία Κανελλοπούλου

«45 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ

Η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, είναι μια πραγματικότητα και η διαπίστωση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκε, διότι, ναι μεν πέτυχε τους κύριους στόχους του ως πολιτικός χώρος , αλλά δεν τους επαναπροσδιόρισε έτσι ,ώστε να προστατευθεί από τον αποπροσανατολισμό στον οποίο σε οδηγεί αναπόφευκτα η μακροχρόνια σχέση με την εξουσία .

Ο πρώτος βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο εκδημοκρατισμός της ελληνικής πολιτικής ζωής και το άνοιγμα της εξουσίας στα λαϊκά στρώματα, που συνοδευόταν από μια στρατηγική απελευθέρωσης νέου και χαρισματικού ανθρώπινου δυναμικού, που προερχόταν από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, και το οποίο οι πολιτικές ελίτ μέχρι την δεκαετία του 1980 κρατούσαν συστηματικά μακριά από την εξουσία.

Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή, αλλά οι παλιές ελίτ να μην του το συγχωρήσουν ποτέ και να ξεκινήσουν ένα απίστευτο πόλεμο φθοράς κατά της ηγεσίας του. Το λάθος του ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη περίσταση ήταν ότι δεν διαφύλαξε το πολιτικό προφίλ του και επέτρεψε να δημιουργηθεί νέα ελίτ μέσα από τα σπλάχνα του, με πολιτικούς που διατηρήσαν τους προσωπικούς τους θώκους στην εξουσία για είκοσι, τριάντα , σαράντα χρόνια, ιδιοποιούμενοι τα δημόσια αγαθά και επιδιδόμενοι σε ακατάσχετη ρουσφετολογία .

Ο δεύτερος βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν η μεγάλη αναδιανομή του πλούτου κατά την δεκαετία του 1980 , στόχος που πέτυχε απόλυτα. Η αναδιανομή έγινε με τρόπο που επέτρεψε στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα να επιβιώνουν αξιοπρεπώς και στην μεσαία τάξη να αποκτήσει πλούτο. Αυτή η επιτυχία , όμως, οδήγησε πολλούς από τους ευνοημένους σε άλλους πολιτικούς χώρους , αφού πλέον αισθάνονταν ότι άλλαξαν κοινωνικό στάτους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, που επίσης δεν επαναπροσδιόρισε τους στόχους του με τρόπο που θα του επέτρεπε να παραμείνει στην κορυφή της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων και να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, που συνήθως καρπώνονταν κάθε μορφή αναδιανομής του πλούτου.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπερηφανεύεται για την μεγάλη συνεισφορά του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα ευρίσκεται χαμηλά στην εκτίμηση των ψηφοφόρων, διότι δεν μπόρεσε να τιθασεύει προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, που αποσκοπούσαν στην πολιτική επιβίωση προσώπων και όχι στην εδραίωση θεσμών και πολιτικών.

Η αλήθεια , όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ λείπει από την ελληνική κοινωνία!»