ΝΑΥΠΛΙΟ. Την επίσκεψή τους στην πόλη του Ναυπλίου έκαναν ένα Αλογάκι της Παναγίας και ένας Λευκός Ερωδιός ή Λευκοτσικνιάς όπως συνηθίζει να αποκαλείται. Ο φωτογραφικός φακός του Ευάγγελου Μπουγιώτη κατέγραψε τα όμορφα αυτά πλάσματα αποτυπώνοντας την ομορφιά τους.

Το Αλογάκι της Παναγίας είναι ένα έντομο και μάλιστα από τα περισσότερο προσφιλή στον άνθρωπο. Το όνομά του περιγράφει τη χαρακτηριστική μορφή του σώματος του ζώου και τη στάση που παίρνει έχοντας το πρόσθιο ζεύγος των ποδιών του απλωμένο θυμίζοντας στάση προσευχής και συγκεκριμένα έναν προσευχόμενο άνθρωπο μιας θρησκείας, έναν μάντη, όπως μαρτυρά και το κοινό αγγλικό όνομα του ζώου: praying mantis. Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 8 είδη μαντιδών ή μαντισσών. Το πιο κοινό είδος που συναντάμε στη φύση έχει μήκος που φτάνει τα 8 εκατοστά με τα θηλυκά να είναι πιο μεγαλόσωμα και με μεγαλύτερη «κοιλιά» από τα αρσενικά.

Ο Λευκοτσικνιάς είναι παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Αρδεϊδών, ένας από τους ερωδιούς που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Egretta garzetta . Ο λευκοτσικνιάς είναι ένας μεσαίου μεγέθους ερωδιός με μήκος σώματος να φτάνει ή τα 65 εκατοστά,, άνοιγμα φτερών κοντά στα 105 εκατοστά και βάρος που δεν ξεπερνά τα 600 γραμμάρια. Έχει ολόλευκα φτερά, μαύρα πόδια με έντονα κίτρινα δάχτυλα και μπλε-γκρι/μαύρο ράμφος.

Φωτογραφίες: STUDIO B&G / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ-ΡΑΣΣΙΑΣ