Παναρίτης καλεί Δένδια να παρέμβη για τους δασμούς των USA στο ελαιόλαδο!

Ενδεχόμενο επιβολής δασμών 100% στο ελληνικό ελαιόλαδο από τις ΗΠΑ31-08-2019 11:33   

ΛΑΚΩΝΙΑ. Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης αναδεικνύει την ζοφερή προοπτική του ελαιόλαδου στην αμερικανική αγορά. Χαρακτηρίζει την αύξηση των δασμών ως παράπλευρο πλήγμα στο εθνικό και λακωνικό προϊόν και καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να πάρει θέση και πρωτοβουλία. Την επιστολή κοινοποιεί στους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη, Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και στους Βουλευτές της Λακωνίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

« Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια επιβολής υψηλών δασμών σε πολλούς κωδικούς ευρωπαϊκών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές που είναι η κορωνίδα της οικονομίας μας και ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών. Το σενάριο αυτό, εάν δρομολογηθεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους ελαιοπαραγωγούς και τους εξαγωγείς ελαιολάδου και ελιών, αφετέρου για την οικονομία της χώρας και για πολλά νοικοκυριά μιας και θα χαθούν θέσεις εργασίας, ειδικά για περιοχές όπως η Λακωνία που η οικονομία τους βασίζεται στο ελαιόλαδο.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται να προέκυψε στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά σε άλλες χώρες και άσχετους με την οικονομίας μας τομείς (αεροναυπηγική βιομηχανία), θα την επηρεάσει όμως, εάν εφαρμοστούν οι εν λόγω δασμοί, σε έναν πολύ νευραλγικό τομέα και μάλιστα σε μια εποχή που η οικονομία μας προσπαθεί να βρει την πορεία προς την ανάπτυξη και να βγει από το τούνελ της δεκαετούς κρίσης.

κε Υπουργέ,

Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, φαίνεται να έχουν δραστηριοποιηθεί για την αποφυγή του μέτρου αυτού οργανώσεις εξαγωγέων και τυποποίησης ελαιολάδου. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για τις προθέσεις και τη δράση του Υπουργείου στο θέμα αυτό. Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ενεργήσετε προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το τραγικό για την οικονομία μας σενάριο».   

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ