Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

ΜΥΣΤΡΑΣ. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, παρόλο που συχνά έχει άρωμα όχι και τόσο ευχάριστο. Είναι αλήθεια πως μια Παράδοση πρέπει να κρατά χαρακτήρα αλλά να αναπτύσσεται και να αφορά στην εποχή της. Έτσι λοιπόν το Πανηγύρι του Μυστρά θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί αρκετά σε ότι αφορά στις υποδομές φιλοξενίας του όταν μάλιστα ο Δήμος εισπράττει χρήματα. Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει μέριμνα και ευδιάκριτη παρέμβαση σε θέματα καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας.

Όσα όμως και αν είναι τα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι παρατυπίες κανείς δεν μπορεί να δεχθεί, να επιτρέψει και να συζητήσει αυτό περί παρέμβασης επενδυτών τουρισμού που ενοχλούνται, όπως λέγεται, από το Πανηγύρι. Ακούγεται, χωρίς να έχει διαπιστωθεί, ότι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, επιχειρηματίες ξενοδοχειακών μονάδων, για την κατάσταση που επικρατεί, για την αισθητική και την καθαριότητα.

Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο τέτοιο θα πρέπει να έχει γίνει εγγράφως, αρμοδίως και δημοσίως, συνεπώς θα το μάθουμε κάποια στιγμή... Αλλιώς ότι και αν λέγεται και ακούγεται δεν έχει ισχύει. Πόσο μάλλον δεν μπορεί να δρομολογήσει και να επιφέρει κάποια ριζική μεταβολή στο πανηγύρι επειδή, δήθεν, υπάρχουν ψίθυροι οι ιδιωτικές συζητήσεις κάποιων ενδιαφερόμενων.

Στο Πανηγύρι όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνον αυτό. Πολλά παράπονα υπάρχουν για την ισότιμη και ισόνομη αντιμετώπιση όσων συμμετέχουν και ιδιαίτερα για όλα όσα επισυμβαίνουν γύρω από τους χώρους των Λούνα Πάρκ.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρεί την απόλυτη τάξη, νομιμότητα, και να αντιμετωπίζει δίκαια, ισότιμα και έντιμα κάθε συμμετέχοντα. Να διαμορφώνει και διαφυλάττει το οικονομικό περιβάλλον προς τούτο. Αν αυτό συμβαίνει τότε τα παράπονα των επιχειρηματιών που συμμετέχουν είναι άδικα…

Σχετικά με την φήμη για την ανάγκη «στροφής» του Μυστρά σε ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, πολλών «αστέρων», έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μας πουν όσοι το απεργάζονται αν σε αυτό το μοντέλο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση του Πανηγυριού και η διατήρησή του προς χάρη των πολιτών της Λακωνίας και όχι μόνον. Γιατί σε καμία περίπτωση το Πανηγύρι του Μυστρά δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια φολκόρ φιέστα μόνο για τους τουρίστες. Οι δρόμοι για την ανάπτυξη δεν «ανοίγουν» με «δια ταύτα» και υπόγειες μεθοδεύσεις αλλά με έμπνευσή και έργο.