Κοτόπουλο με χυλοπίτες μακριές στη κατσαρόλα



28-08-2019 10:47   

Υλικά

•    1 κοτόπουλο Γκούμα 1.300 γρ. περίπου, κομμένο σε μερίδες
•    1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Λακωνίας
•    1 μέτριο ξερό κρεμμύδι Βατίκων, ψιλοκομμένο
•    1 μέτριο καρότο, τριμμένο
•    2-3 σκελίδες σκόρδο Κτήμα Γκολέμη ψιλοκομμένες
•    2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
•    1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
•    1/2 κ.γ. ζάχαρη
•    2 μέτρια φύλλα δάφνης
•    1 στικ κανέλας
•    500 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου + 100-200 ml επιπλέον αν απαιτηθεί
•    300 γρ. χυλοπίτες μακριές
•    4-5 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
•    αλάτι πιπέρι
•    τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα για πασπάλισμα

Παρασκευή

Αλατίζετε ελαφρώς τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζετε σε σχετικά δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου για 2 λ, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ. Tα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε μπολ.

Χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς στο χαμηλό και στη κατσαρόλα που ήδη το λάδι καίει, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο και τα σοτάρετε για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να βγάλουν τη γεύση τους και να μελώσουν.

Προσθέτετε το σκόρδο, τη κανέλα, τη δάφνη λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λεπτά περίπου. Ρίχνετε στη κατσαρόλα μέσα τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, τα ανακατεύετε με τα λαχανικά για 1 λεπτό και προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και τα 200 ml ζωμό κότας.
Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε 25-30 λ. Στη συνέχεια, ελέγχεται το στήθος και αν είναι έτοιμο το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε μπολ για να μη παραβράσει, χάσει τους χυμούς του και “σφίξει”. Αφήνετε το υπόλοιπο κοτόπουλο να σιγοβράζει προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο επιπλέον καυτό ζωμό ή νερό.

10-12 λεπτά περίπου πριν γίνει το υπόλοιπο κοτόπουλο προσθέτετε στη κατσαρόλα το ζεστό ζωμό κότας και τις χυλοπίτες. Αυξάνετε την ένταση της φωτιάς στο δυνατό και βράζετε το ζυμαρικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν απαιτηθεί, για να μην είναι στεγνό, προσθέστε λίγο ακόμα καυτό ζωμό ή νερό. 2 λεπτά πριν βράσουν οι χυλοπίτες ξαναβάζετε τα στήθη κοτόπουλου στη κατσαρόλα.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή μαϊντανού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε. Ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα να ανακατευτεί το φαγητό και το σερβίρετε πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί επιλογής σας.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ