Πανηγύρι. Ονομάζεται μια εορταστική εκδήλωση που γίνεται κυρίως εκτός μεγάλων πόλεων, στην επαρχία είτε για θρησκευτικούς, είτε για εμπορικούς σκοπούς (εμποροπανήγυρις), είτε απλά για πολιτιστικούς λόγους. Πανηγύρεις οργανώνονται μόνο στην Ελλάδα από την οποία προέρχονται κιόλας, και διεξάγονται σε ενορίες με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών όπου κατά τη διάρκειά τους γίνεται συνήθως η λειτουργία, η περιφορά της εικόνας καθώς και λειτουργία υπαίθριας αγοράς. Τα πανηγύρια διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε υπαίθριους χώρους (π.χ. πλατείες) και συνοδεύονται με γεύμα, δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Δυστυχώς το Πανηγύρι του Μυστρά απο θρησκευτική πανήγυρις έγινε ζωοπανήγυρις, εμποροπανήγυρις χωρίς όμως θα αναβαθμίσει τις υποδομές, τις υπηρεσίες, το ύφος και το προφίλ του. Έτσι σήμερα αποτελεί δοκιμασία η διάσχισή του, δεν κερδίζει τον επισκέπτη, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι αφορά στον πολιτισμό μας και τελικά δεν είναι και η μοναδική ευκαιρία για αγορές. Οι Αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τον θεσμό, να εκπονήσουν πρόγραμμα αναβάθμισης και να επενδύσουν… Ο καιρός που το πανηγύρι ήταν η αγορά της γαλοπούλας πέρασε…

Οι όποιες ιδιωτικές παρεμβάσεις μέσα στο πανηγύρι δεν αρκούν. Οι όποιες ιδιωτικές παρεμβάσεις έξω από το πανηγύρι δεν ευσταθούν.