Οι περιηγητές του Ευκλή με Πανσέληνο στις ακτές της Ηλείας

24-08-2019 08:36   

ΗΛΕΙΑ. Την περασμένη Παρασκευή 16 Αυγούστου οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας  «Ο Ευκλής» περπάτησαν 13 χλμ.  στις ακρογιαλιές της Ηλείας. Συγκεκριμένα ξεκίνησε η απογευματινή, παραθαλάσσια πεζοπορία τους στο «Μονοπάτι των Θαλασσόκρινων» από το Λιμάνι της Κυλλήνης έως το Αρκούδι.

Με την δύση του Ήλιου απόλαυσαν πανέμορφο ηλιοβασίλεμα και στην

καυτή άμμο γνώρισαν τα Θαλασσόκρινα, που τα αποκαλούν «Κρινάκια της Παναγίας» γιατί ανθίζουν τον Δεκαπενταύγουστο, ανήκουν στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές και πολυετές φυτό. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, τα δε άνθη του (τα κρίνα), που εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχουν έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι, εξού και η ονομασία του «Θαλάσσιος Ασφόδελος»!

Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς κινδυνεύει από την ανθρώπινη επέμβαση. Η οικοδόμηση των παραλιών και οι διάφορες χρήσεις, όπως οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, το απειλούν. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος.

«Άρτος - Οίνος - Έλαιον 2019» Ο σύλλογος θα λάβει μέρος στην έκθεση ''Άρτος - Οίνος - Έλαιον 2019'', που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας στο Πάρκο Ο.Σ.Ε. Στα πλαίσια δράσεις των βαγονιών, θα εκθέσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό των τμημάτων του : πεζοπορίας, εκδρομών, μπάσκετ και αγωνιστικής ποδηλασίας. Προσκαλεί στο βαγόνι του, νότια του Αναψυκτηρίου από τις 7 έως τις 11 μ.μ. για να γνωρίσουμε το πρόγραμμά του.

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας "ΕΥΚΛΗΣ" efklis1894@gmail.com http://spok-efklis.webnode.gr

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ