ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Με την υπ΄ αριθμό 6031/20.8.2019 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.Ν. Χαρδαλια κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι της 10 Φεβρουαρίου 2020 ο Δήμος Ελαφονήσου, μετά την υπ΄ αριθμόν 225804/1584/19.8.2019 εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και σχετικού αιτήματος του Δήμου Ελαφονήσου. Αιτία η καταστροφική δασική πυρκαγιά στις 10.8.2019.

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για 6 μήνες και έγινε για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10.8.2019 στην παραπάνω περιοχή.

Η Κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας σχετίζεται με συγκεκριμένη καταστροφή, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται:

• ειδικός συντονισμός από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του δυναμικού και των μέσων των υπηρεσιών και των φορέων, που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και

• κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Θα εξαρτηθεί αν τον χαρακτηρισμό της Κατάστασης ως «Εκτάκτου Ανάγκης» θα συνοδεύσουν απαλλακτικά μέτρα για τις υποχρεώσεις των πολιτών της Ελαφονήσου έναντι του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, κ.λ.π. Θα πρέπει να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.