ΚΑΛΑΜΑΤΑ. To ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση κατευθύνεται προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα προς την Καλαμάτα. Αυτό μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv, που παρακολουθεί την πορεία των τάνκερ.

Οι βρετανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεσή του τον Ιούλιο, στη βάση της υποψίας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.

Ωστόσο η σύλληψη του Grace 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη σύλληψη του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στο Στενό του Ορμούζ, την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο.

Η κατάσχεσή του έληξε τελικά την περασμένη εβδομάδα και η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για εκ νέου σύλληψή του. Ωστόσο το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα. Το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς Νότο.

Το Ιράν δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρα να συλληφθεί το τάνκερ «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας» τόνισε ο Μουσαβί.