ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι η Γροιλανδία και οι πάγοι που λιώνουν.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αύξηση της θερμοκρασίας λιώνει τους πάγους και η ροή ψυχρού νερού επηρεάζει τον καιρό και το κλίμα σε μεγάλο μέρος της Υδρογείου. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εξηγούμε την πυρκαγιά στην Ελαφόνησο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής! Οι κλίμακες είναι τόσο διαφορετικές και τα ευρήματα τόσο συγκεκριμένα που όποιος το επιχειρεί δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, τουλάχιστον στην Ελαφόνησο. Άλλο ο υδροστρόβλιλος, άλλο το χαλάζι και ραγδαία βροχόπτωση και άλλο η φωτιά σε χωματερή και άνεμος των 4-5 μποφόρ.
Ναι. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τον Πλανήτη μας. Οι αιτίες πολλές και ο δράστης ένας, ο άνθρωπος. Μία από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι και οι ανεξέλεγκτες χωματερές που καίνε…

Μετά από σύσκεψη του βουλευτή Αραχωβίτη και της Δημάρχου Ελαφονήσου προέκυψε ότι η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή(!). Μάλιστα στην ανακοίνωση του βουλευτή αναφέρεται το εξής:
«Η φωτιά στην Ελαφόνησο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις όλο και συχνότερα στο μέλλον, γι’ αυτό και η σοβαρή προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν θα πρέπει να ανακοπεί».
Και αφού ο βουλευτής «καίει» λιβάνι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται και σε όσους επιμένουν να αναζητούν τις αιτίες που επέφεραν την οικολογική και οικονομική καταστροφή στην Ελαφόνησο: «Όσο για τη συζήτηση περί απόδοσης ευθυνών, οι αρμόδιες αρχές, είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν την δουλειά που πρέπει να κάνουν, στην ώρα τους. Τώρα προέχει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η συνέχιση της υψηλής επισκεψιμότητας της Ελαφονήσου».

Ποιά είναι άραγε η «ακραία» και πρωτοφανής κατάσταση που επικράτησε στην Ελαφόνησο; Το ξημέρωμα του Σαββάτου οι άνεμοι φυσούσαν 4-5 μποφόρ. Τι πιο φυσικό για την Ελαφόνησο τον μήνα Αύγουστο; Μήπως η φωτιά στην χωματερή οφείλεται στην τήξη των πάγων της Γροιλανδίας; Μήπως η έλλειψη άμεσου ελέγχου από επιφυλακή πυρασφάλειας, τις πρώτες ώρες οφείλεται στην ροή των υδάτων από το βόρειο προς το νότιο ημισφαίριο; Όχι βέβαια…

Οι βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί σε τέτοιες κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να παριστάνουν ούτε τους ρεπόρτερ, ούτε του μετεωρολόγους ούτε τους αστροφυσικούς. Ο ρόλος τους δεν είναι να περιγράφουν το «τι έγινε» αλλά να διερευνούν το «γιατί έγινε…» και πριν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία είναι καλό να μην σπεύδουν και δημιουργήσουν εντυπώσεις…
Α και κάτι άλλο… Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να εξετάσει κάποιος αν η φωτιά ξέσπασε στην χωματερή, την ίδια ημέρα ή μετά από καμιά εβδομάδα..;

Και για να μην ανοίξει πόλεμος ανάμεσα σε Λάκωνες και Λάπωνες για την αιτία της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο να θυμίσουμε:

• Στο κέντρο της Ελαφονήσου και σε σημείο που «πιάνει» ο άνεμος λειτουργεί χωματερή.
• Η χωματερή είναι νόμιμη;
• Αν είναι νόμιμη είχε τα μέτρα πυρασφάλειας που προβλέπονται;
• Είχε μέσα πυροσβεστικά, προσωπικό επιφυλακής και ζώνες αντιπυρικές;
• Το έκτακτο δελτίο για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιοχή επέβαλε ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι νόμιμη, να φυλαχθεί καθ΄ ότι είναι υπαρκτή.
• Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών ξεκινά από χωματερές.
• Αν η χωματερή δεν είναι νόμιμη γιατί είναι ενεργή;
• Αν είναι ενεργή ποιός ευθύνεται για τη λειτουργία της;
• Αν δεν είναι ενεργή γιατί έγινε αιτία πυρκαγιάς;

Ας λύσουμε λοιπόν το πρόβλημα με τις χωματερές μας στην Ελλάδα και ας αφήσουμε την Γροιλανδία να «λιώνει» με όσα συμβαίνουν στους παραλλήλους του «πολιτισμένου» κόσμου…