Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1990 να ανακηρύξει την 12η Αυγούστου κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), η οποία θα επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

To θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Νεολαίας για το 2019 είναι ο «μετασχηματισμός της εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το φετινό θέμα υπογραμμίζει τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, τις νεολαιίστικες οργανώσεις και τους σχετικούς φορείς ώστε να προωθηθεί η ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση, καθώς η δια βίου μάθηση για όλους.

Οι στόχοι αυτοί θα αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη της φιλόδοξης Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που τα προβλήματα της Νεολαίας στην Ελλάδα συσσωρεύονται, με κυριότερο το θέμα της εργασίας αυτή την ημέρα δεν υπάρχουν σημαντικές εκδηλώσεις ή παρεμβάσεις. Ειδικά σε τοπικό επίπεδο είναι ανύπαρκτη κάποια κινητοποίηση ή ευαισθητοποίηση. Αυτό δείχνει σε μεγάλο βαθμό ότι η Νεολαία πασχίζει μόνη για τα ζητήματα που την κατατρέχουν ή ακόμα υποδεικνύει ότι και αυτή δεν έχει συντονιστεί ώστε να αναδείξει τα προβλήματα και να αξιώσει θέσεις και λύσεις από τα κέντρα σχεδιασμού και αποφάσεων.
Αυτό είναι ανησυχητικό αλλά και χαρακτηριστικό διότι η σημερινή νεολαία θα κληθεί να αναλάβει την Ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

Το 2019 σηματοδοτεί επίσης την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου που βοήθησε στο να ξεκλειδώσει την ελεύθερη ροή και την ανταλλαγή ανθρώπων, της εκπαίδευσης, των ιδεών και του πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η διπλωματία της γνώσης και ο ψηφιακός κόσμος, είναι θέματα που γεννούν ερωτήματα για το εάν μπαίνουμε σε μια νέα σκοτεινή εποχή με την τεχνολογία να καθιστά τον κόσμο πιο δύσκολο στο να κατανοηθεί. Η διεθνής εκπαίδευση πρέπει να μεταφερθεί σε περισσότερα σύνολα που είναι σε πιο μειονεκτική θέση. Παράλληλα η ένταξη φοιτητών στον ψηφιακό κόσμο είναι θέμα προς διερεύνηση όπως και ο μετασχηματισμός της Εθνικής Παιδείας προκειμένου να είναι ανταγωνιστική.