ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Το κατά όσο θα αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους δεν είναι θέμα αυτής της στιγμής. Ωστόσο η οργή των πολιτών είναι μεγάλη όταν η ζωή τους απειλείται, η οικογενειακή ηρεμία αναστατώνεται και οι διακοπές τους καταστρτέφονται επειδή επέλεξαν την Ελαφόνησο για διακοπές.
Ένα μικρό νησί δεν μπορεί να μην έχει προετοιμαστεί ακόμα και για το ενδεχόμενο να πάρει φωτιά ένας ξεχασμένος σκουπιδότοπος.
Χθες ανακοινώθηκε δελτίο εξαιρετικού κινδύνου και ακραίων συνθηκών για την νότια Λακωνία. Σήμερα η Ελαφόνησος καίγεται γιατί, κατά τα φαινόμενα, έγινε ανάφλεξη σε σκουπίδια. Μάρτυρες λένε ότι αν ο αέρας δεν άλλαζε φορά τα πράγματα θα ήταν δύσκολα.

Στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο ομογενής που επέλεξε για διακοπές την Ελαφόνησο εξιστορεί το δράμα του:

«Έπρεπε μέσα σε 10 λεπτά να αποφασίσω πώς θα σώσω την οικογένειά μου. Η φωτιά ήταν τεράστια σε έκταση, ήμασταν εγκλωβισμένοι και επικράτησε πανικός μέσα σε ένα κάμπινγκ με εκατοντάδες ανθρώπους». Αυτά αναφέρει ο Ηλίας Παπαδόπουλος, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, ο οποίος επέλεξε να κάνει διακοπές μαζί με τη γυναίκα του στην Ελλάδα - ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αμερική - και βίωσε τον απόλυτο τρόμο στο νησί. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι άνεμοι στο νησί σήμερα είναι πολύ ενισχυμένοι, και περιέγραψε το πώς άφησε τα πάντα πίσω του και έτρεξε προς το μοναδικό μονοπάτι που έδειχνε την έξοδο, με το παιδί του αγκαλιά. «Κοίταξα τη φορά του ανέμου, και έβαλα το μυαλό μου να σκεφτεί. Έπρεπε να σώσω το παιδί μου. Πριν επικρατήσει πανικός στο κάμπινγκ, σπεύσαμε προς το αυτοκίνητο και φύγαμε. Στο πάρκινγκ ήταν σταθμευμένα τουλάχιστον 200 αυτοκίνητα. Σε περίπου 15 λεπτά, από τη στιγμή που είδαμε τους καπνούς στο λόφο, κατέφθασε η Πυροσβεστική και η αστυνομία που εκκένωσε με ασφάλεια το κάμπινγκ».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας η φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί από σκουπίδια.

«Αυτή την ώρα, μεσημέρι Σαββάτου, όλος ο κόσμος που διέμενε στο κάμπινγκ, βρίσκεται μαζί μας στο λιμάνι. Δεν γνωρίζουμε αν το κάμπινγκ έχει καεί και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Παντού υπάρχουν περιπολικά και όλοι έχουν βγει από τα μαγαζιά τους», σημειώνει.

«Είμασταν τυχεροί και σωθήκαμε. Είμαστε με τα αντικείμενα στα χέρια που υπήρχαν μέσα στο αυτοκίνητό μας. Όλα έμειναν πίσω».