ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ. Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, στις 11.30 π.μ., στην κατάμεστη πλατεία της Στεμνίτσας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Τελετή Επαναπιστοποίησης του Menalon Trail, για την τριετία 2019-2022, από τον Σέρβο Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων (European Ramblers' Association – ERA), κ. Boris Micic.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας και τη ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. με την υποστήριξη του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Στεμνίτσας Αρκαδίας.

Παρευρέθησαν 85 εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, του Δασαρχείου Βυτίνας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι. Το κοινό σημείο που ένωνε τους παρευρισκόμενους ήταν η πίστη στον αναπτυξιακό στόχο : «Δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών Πελοποννήσου».

Ο Πρόεδρος της ERA (European Ramblers' Association), κ. Boris Micic αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, η οποία εκπροσωπεί 60 ομοσπονδίες από 34 χώρες και συνολικά περισσότερα από 3.000.000 εγγεγραμμένα μέλη - πεζοπόρους, καθώς και στο Menalon Trail , το οποίο άνοιξε τον δρόμο στην πιστοποίηση και άλλων Ελληνικών μονοπατιών, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, τα 4 από τα 16 πιστοποιημένα μονοπάτια της Ευρώπης να είναι Ελληνικά. Το γεγονός το οποίο δημιουργεί την ανάγκη συνεχούς συντήρησης και βελτίωσης ενός μονοπατιού, προκειμένου να ανήκει στην ομάδα των καλύτερων της Ευρώπης “Best of Europe”.

Στη συνέχεια ανέλυσε το νέο θεσμό που ετοιμάζεται από την ΕRΑ: «Πιστοποιημένες Περιφέρειες της Ευρώπης ως πεζοπορικοί προορισμοί». Ανέφερε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα επόμενα δύο έτη με σκληρή δουλειά (καθαρισμό και σήμανση του δικτύου των μονοπατιών της) θα έχει τη δυνατότητα να είναι από τις πρώτες περιφέρειες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ύψιστη αυτή πιστοποίηση.

Ο κ. Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή τη στιγμή συντελείται το μεγαλύτερο έργο Κοινωνικής και ΑΛληλέγγυας Οικονομίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, το πεζοπορικό δίκτυο “Mythical Trails” που αναπτύσσεται κάτω από το επιτυχημένο brand name “Mythical Peloponnese”. Παρουσίασε τα σήματα – λογότυπα του δικτύου των μονοπατιών, τα οποία δημιουργήθηκαν με την επιμέλεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πελοπόννησος Α.Ε. και ταυτόχρονα ανέλυσε τον σχεδιασμό του δικτύου των μονοπατιών λέγοντας πως στην παρούσα φάση, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ολοκληρώνονται από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δασικούς Συνεταιρισμούς, Ενώσεις Συλλόγων και Ορειβατικούς Συλλόγους περισσότερα από 800 χιλιόμετρα μονοπατιών και συγκεκριμένα:

α) 200 χλμ στον Πάρνωνα ( Parnon Trail)

β) 90 χλμ από Κοσμά Κυνουρίας εως Μυστρά, μέσω Χρυσάφων και Σπάρτης (Sparta Trail)

γ) Δίκτυο μονοπατιών 80 χλμ στον Ταΰγετο

δ) Δίκτυο 85 χλμ γύρω από το Λύκαιο Όρος: Καρύταινα, Βάστα, Ίσαρης (Arcadia Τrail)

ε) Σύνδεση του Menalon Trail με τους ποταμούς Λάδωνα και Ερύμανθο (Pan Trail)

στ)Τμήμα του Hermes Trail στην Κορινθία : Δερβένι – Φενεός – Στυμφαλία – Σπήλαιο Ερμή – (Τρίκαλα – Ξυλόκαστρο) / (Σικυώνα – Κιάτο) και

ζ) Τμήμα του μυθικού Hercules Trail : Ναύπλιο – Τίρυνθα – Νεμέα – Στυμφαλία – Φενεός – Λίμνη Λάδωνα – Ερύμανθος- Τριποταμιά - Αρχαία Ολυμπία, διαδρομή στην οποία διαδραματίστηκαν οι 5 από τους 12 άθλοι του Ηρακλή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο στόχο της Περιφέρειας ώστε ολόκληρη η Πελοπόννησος να αποτελέσει διεθνή πεζοπορικό προορισμό, ώστε το τουριστικό της προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Επεσήμανε ότι το μοντέλο που πρωτοεφαρμόστηκε στην Γορτυνία αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν λειτουργεί ως πρότυπο για τις άλλες περιοχές που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας και την ίδια την Γορτυνία, η οποία "εξάγει τεχνογνωσία".

Η τελετή έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του πιστοποιητικού το οποίο έχει τοποθετηθεί στην αρχή του μονοπατιού, στην πλατεία της Στεμνίτσας.