Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

ΣΕΛΛΑΣΙΑ. Δυστυχώς ένας πολυετής θεσμός, η Γιορτή Ελιάς της Σελλασίας χάνεται. Ο Αύγουστος φθάνει στα μέσα του και καμία ανακοίνωση για την τύχη της Γιορτής ούτε από τη Σελλασία ούτε από την Σπάρτη. Ο Δήμος, ως Πόντιος Πιλάτος «ένιψε» τα χέρια του την περίοδο των εκλογών και άφησε έναν θεσμό για το «ιερότερο» δένδρο της ανθρωπότητας και το παραγωγικότερο της Λακωνίας να σβήσει.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται να θυμίσει παρατηρήσεις που είχαμε εκθέσει εδώ και μια τριετία. Τότε που επισημαίναμε ότι ο θεσμός καρκινοβατεί και θα έχει πρόβλημα αν δεν στηριχθεί. Ομοίως σήμερα επισημαίνουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αν δεν υπάρξει σχέδιο και όραμα τίποτα δεν θα προχωρήσει σε αυτόν τον τόπο.
Δεν είναι μόνον θέμα πόρων γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξαν εποχές που το χρήμα έρρεε άφθονο στη Γιορτή Ελιάς στη Σελλασία. Χρήμα από Κρατικούς και Ιδιωτικούς φορείς. Δεν είναι θέμα φορέων γιατί ειδικά στην Γιορτή Ελιάς υπήρξε Φορέας επί τούτου με απόλυτη εξουσία. Είναι θέμα οράματος, σχεδιασμού και πίστης σε αυτό που κάνεις. Συνάμα είναι θέμα πραγματικής ανάγκης.

Η πόλη της Σπάρτης προσπάθησε το 2018 να διασώσει την Έκθεση Τοπικών Προϊόντων της Γιορτής με την μεταφορά της στο κέντρο της πόλης. Αυτό όμως δεν συνοδεύτηκε από διορθωτικό σχεδιασμό ώστε να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς την Σελλασία. Ο Δήμος ολιγώρησε κατεβάζοντας τον πήχη πολύ χαμηλά. Σήμερα το αποτέλεσμα της διαμάχης είναι ολοφάνερο. Η Γιορτή Ελιάς δεν θα γίνει.
Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες ότι ο τομέας των Εκθέσεων, των Φεστιβάλ και των Εκδηλώσεων έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά. Δεν είναι δυνατόν με λογικές του 1980, με στείρο ανταγωνισμό και με προχειρότητα να αξιώνουμε αποτέλεσμα κι επιτυχία.
Η Γιορτή Ελιάς – αν και κατήργησε τα Ελαιοφόρεια της Φάριδας – ήταν καλή έμπνευση αλλά είχε κακό σχεδιασμό και κάκιστη εκτέλεση. Ο κόσμος την στήριξε, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε απο τους διοργανωτές.
Ας προσέξουμε, στο εξής, ό,τι σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε να είναι σε υγιείς βάσεις για να κερδίσουμε τουλάχιστον τον χαμένο χρόνο και χώρο ως Λακωνία.

Στη φωτογραφία από το αρχείο του Γ. Βαμβαλή η ελιά που φύτεψαν πριν χρόνια οι διοργανωτές στον χώρο της Γιορτής στη Σελλασία. Απ΄ότι φαίνεται δεν έριξε ρίζες…