ΣΠΑΡΤΗ. Τους φίλους του στο facedook παρακινεί ο νέος Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας προκειμένου να συμβάλουν με τις ιδέες τους στη διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου κι Έκθεσης με θέμα τα Προϊόντα της Λακωνικής γης.
Η ιδέα του Δημάρχου «πέφτει» σε μια κρίσιμη στιγμή, ακριβώς τις ημέρες που εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Γιορτή Ελιάς και η συνοδός Έκθεσή της αποτελεί παρελθόν.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος ο Δήμος Σπάρτης σχεδιάζει με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, του οποίου είναι Πρόεδρος την διοργάνωση στη Σπάρτη σημαντικών εκδηλώσεων.

«Θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες και με άλλους διοργανωτές τέτοιων εκθέσεων και συμποσίων που ίσως ενδιαφερόντουσαν» αναφέρει ο κ. Δούκας. Προφανώς εννοεί τους φορείς που μέχρι σήμερα έχουν διοργανώσει τέτοιες ή παρόμοιες εκθέσεις κι εκδηλώσεις όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, Η Γιορτή Ελιάς, το Φεστιβάλ «Σπάρτη. παγκόσμια πόλη» αλλά και Συλλογικοί Φορείς που σε χωριά προωθούν μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις τα τοπικά προϊόντα.

Μάλιστα σε μια πρώτη παρουσίαση των Λακωνικών προϊόντων αναφέρει:
Λάδι, Ελιές, Πορτοκάλια, Χυμοί, Μέλι, Τραχανάς, Χυλοπίτες, Χοιρινά – Παστά, Κρασί - Σταφύλια – Τσίπουρο, Παξιμάδια, Τυριά - Μυζήθρα – Γαλακτοκομικά, Γλυκά κουταλιού – Κάστανα, Βαλσαμόλαδο, Κεραλοιφές, Εκχειλίσματα από βότανα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, κ.α.
Επίσης αναφέρεται στον Αγροτικός Τουρισμός - «Λιομάζωμα» με επισκέψεις σε αγροτικές εγκαταστάσεις, ελαιοτριβεία και οινοποιεία!

Θα γίνει πρόσκληση σε γεωπόνους και agricultural economists από Ολλανδία και Ισραήλ, οι οποίοι θα αναλύσουν τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η Λακωνική γη, δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα!!

Στόχοι αυτών των εκδηλώσεων – δράσεων είναι:
• Ανάδειξη των προϊόντων
• Ανάδειξη του brand name των Σπαρτιατικών προϊόντων
• Διευκόλυνση συνεργασιών
• Διευκόλυνση εξαγωγών
• Networking με distributors
• Εντοπισμός προβλημάτων
• Κινητοποίηση της δύναμης των Ομογενών

Η νέα Δημοτική αρχή θα ανακοινώσει την Ομάδα που θα αναλάβει τη διοργάνωση.