ΓΥΘΕΙΟ. Είχαν προειδοποιήσει οι αρχές και συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Γυθείου για την εμφάνιση του δηλητηριώδους λιονταρόψαρου στη Μάνη, όπως προκύπτει από την επιστολή που έφτασε στα γραφεία του notospress απαντώντας στο χθεσινό μας δημοσίευμα. Το λιμεναρχείο Γυθείου είχε στείλει δύο επιστολές σε φορείς στις οποίες ενημέρωνε για το επικίνδυνο είδος ψαριού. Μάλιστα η πρώτη επιστολή – ενημέρωση στάλθηκε από το Λιμεναρχείου του Γυθείου, στις 23 Αυγούστου του 2016 και είχε αποδέκτες τους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής. Συγκεκριμένα η πρώτη επιστολή είχε τους παρακάτω αποδέκτες: Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος «Σωματείο Ψαράδων Νεάπολης Λακωνίας», Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος «Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας και Περιχώρων», Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος «Ο Λακωνικός Κόλπος», Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Σύλλογος «Κρανάη», Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας και Περιχώρων, Πολιτιστικός Ναυταθλητικός Σύλλογος Ελαιάς Λακωνίας «ΒΙΑΝΔΙΝΗ» και Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Σύλλογος Κοκκάλας». Στην συγκεκριμένη επιστολή το λιμενικό ενημέρωνε ότι βάσει ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών έχει διαπιστωθεί η παρουσία του είδους στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και ότι υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωσή του στο Αιγαίο. Η ανακοίνωση συνοδευόταν με φωτογραφικό υλικό αλλά και πληροφορίες για το δηλητηριώδες ψάρι, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης σε περίπτωση που εντοπιζόταν σε περιοχή λουόμενων. Παράλληλα υπήρχε έκκληση για ενημέρωση με ειδικά φυλλάδια αλιέων, τουριστών και του ευρύτερου κοινού.
Η δεύτερη επιστολή αποσταλεί από το Λιμενικό Γυθείου προς το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 25 Ιανουαρίου του 2019 και ενημέρωνε τις αρχές ότι εντοπίστηκε από πολίτη που διενεργούσε υποβρύχια αλιεία το επικίνδυνο είδος ψαριού. Η επιστολή συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό του αλιέα για να ενημερωθεί η υπηρεσία και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Να θυμίσουμε ότι εντοπίστηκε Λιοντόψαρο πριν από δύο ημέρες στη Μάνη. Σημειώνουμε επίσης ότι η εημέρωση δεν είναι θέμα μόνον Λιμεναρχείου αλλά και κάθε Φορέα, δεδομένου ότι το Λιοντόψαρο δεν απειλεί μόνον αλιείς αλλά και παραθεριστές.

Σας παραθέτουμε αυτούσια την απαντητική επιστολή που παραλάβαμε σήμερα 8 Αυγούστου από το Λιμεναρχείο Γυθείου:

«ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΝ 7-8-2019 ΚΑΙ ΩΡΑ 07:52 ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΤΗΝ 23-8-2016 ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΟΨΑΡΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 25-1-2019 ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΛΕΟΝΤΑΡΟΨΑΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΥΤΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΕΚ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ»