ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ. Δύο γαλάζιες σημαίες έχασε η Λακωνία φέτος σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας που χειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» (Blue Flag). Πρόκειται για τις παραλίες Σελινίτσα και Μαυροβούνι 2 που ανήκουν στον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Το notospress αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση επικοινώνησε με το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία». Σύμφωνα με το γραφείο της κυρίας Δαρείας – Νεφέλης Βουρδουμπά, υπεύθυνης συντονισμού του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», η αφαίρεση της σημαίας σε αυτές τις δύο παραλίες δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των υδάτων, αλλά με το γεγονός ότι σε ελέγχους που έγιναν δεν πληρούνταν κάποια κριτήρια που έχουν να κάνουν με την οργάνωση, όπως τα έχει θέσει η ίδια η εταιρία. Στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια αυτά απευθυνθήκαμε στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην εξαιρετική ποιότητα των υδάτων των παραλιών, η οποία αποδεικνύεται από τις τελευταίες μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του. Ο ίδιος μιλώντας στο notospress σχολίασε ότι η απόφαση αυτή δεν στηρίχτηκε σε λόγους ουσίας και παρέθεσε κάποιες από τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή. «Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στη Σελινίτσα, στο ντους, η εταιρία αναφέρει ότι δεν υπάρχει πινακίδα που να αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση σαπουνιού και ότι ο διάδρομος που οδηγεί στην θάλασσα είχε άμμο». Για την παραλία Μαυροβούνι 2 κάποιες από τις παραλήψεις που σημείωσε η εταιρία είναι ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, ο οποίος παραμένει ο ίδιος με πέρυσι και ένας ζωγραφισμένος πίνακας σήμανσης που όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο από την παραλία και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται.

«Όλα αυτά που αναφέρει η εταιρία έχουν ήδη διορθωθεί, αναφέρει ο κύριος Τσιριγώτης και προσθέτει. «Στις παραλίες της περιοχής ο δήμος έχει τοποθετήσει πέντε ναυαγοσώστες με δική του πρωτοβουλία και όχι με βάση τις προϋποθέσεις της «Γαλάζιας Σημαίας». Ο Δήμος θεωρεί ότι οφείλει να προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια στους λουόμενους που φτάνουν στις παραλίες της Ανατολικής Μάνης και μάλιστα μέχρι στιγμής οι ναυαγοσώστες αυτοί έχουν επέμβει και έχουν σώσει ζωές».